Konkurs z FARO

Konkurs z FARO-tekstyliaMoi drodzy,

dziś mam dla Was niespodziankę 🙂 Wraz z krakowską firmą FARO – wiodącym liderem na rynku tekstyliów domowych chciałabym Was zaprosić do udziału w konkursie, w którym do wygrania są 2 komplety ręczników kuchennych (widniejących na zdjęciu). Zadanie konkursowe jest proste:

„Podziel się przepisem na deser idealny do kawy lub herbaty”

Możecie podawać przepisy na ciasta, ciasteczka, proste desery i inne słodkości (również te zdrowe).

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podziel się przepisem na deser idealny do kawy lub herbaty”
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  3. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). PROSZĘ UMIESZCZAĆ ODPOWIEDZI ZGODNIE Z REGULAMINEM (POD TYM WPISEM LUB POD WPISEM NA FACEBOOK)
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 5 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagrody: 2 x RĘCZNIK COFFEE KPL. 3 SZT (nagrodę można obejrzeć tu) Wygrywają 2 osoby (jedna osoba może wygrać jedną nagrodę – jeden komplet ręczników)
  6. Sponsorem nagród jest krakowska firma FARO Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora
  7. Konkurs trwa od 16.06.2017 do 24.06.2017 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 2 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  UWAGA! Ze względu na dużą ilość zgłoszeń i mój wyjazd proszę o odrobinę cierpliwości. Wyniki ukażą się najpóźniej 28.06 do godziny 9:00. Za opóźnienie przepraszam.
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly

42 comments

  1. Cukry Proste says:

    Do kawy najbardziej pasuję mi sernik;)

    Sernik z truskawkami i lawendą

    Składniki (na tortownicę 23 cm):

    Spód:
    220 ciasteczek owsianych lub herbatników (polecam San Złotokłose)
    60 g rozpuszczonego masła
    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku (polecam Piątnicę)
    150 g cukru
    3 jajka
    30 g masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka (lub trochę więcej) suszonej lawendy, rozdrobnionej w młynku do kawy lub drobno posiekanej
    Ponadto:
    300 g truskawek, przekrojonych na połówki

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (należy je wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika).

    Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić.

    Ciasteczka rozdrobnić w blenderze (lub wałkiem) na proszek, wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 st.

    Ser zmiksować z cukrem. Dodać po kolei jajka, a następnie: masło, mąkę i lawendę.

    Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć truskawki.

    Piec przez 50 min. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na noc, aby stężało.

    Tadam!

    Ola, pilichola@gmail.com

  2. Cukry Proste says:

    Sernik Matcha z białą czekoladą i malinami

    Składniki (na tortownicę 23 cm):

    Spód:
    200 g herbatników
    60 g rozpuszczonego masła
    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    190 g cukru
    4 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha do pieczenia i gotowania
    100 g białej czekolady
    150 g malin (mogą być mrożone)

    Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

    Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

    Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C.

    Ser zmiksować z cukrem. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Dosypać mąkę i herbatę. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać do masy serowej.

    Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny.

    Piec sernik przez ok. 1 h 45 min.

    Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 ½ h).
    Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał.

    Tadam!

    Ola, pilichola@gmail.com

  3. Cukry Proste says:

    A do herbaty coś drożdżowego:)

    Orkiszowo-pszenne ciasto drożdżowe z truskawkami i cukrem trzcinowym

    Składniki (na keksówkę 22 x 11 cm, poj. 1 ½ l):

    Ciasto:
    125 g mąki pszennej chlebowej, przesianej
    125 g mąki orkiszowej chlebowej jasnej, przesianej
    5 g drożdży instant
    100 g cukru trzcinowego (dodałam 80 g i ciasto wyszło za mało słodkie)
    ½ łyżeczki soli
    3 żółtka
    230 ml mleka, lekko podgrzanego
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    150 – 200 g truskawek, świeżych lub mrożonych (wcześniej rozmrożonych)
    Kruszonka:
    20 g mąki pszennej
    10 g cukru trzcinowego
    10 g masła

    Mąki, drożdże, cukier i sól wsypać do misy miksera i wymieszać. Dodać żółtka, mleko i masło, całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Misę przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 ½ h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę: w miseczce rozetrzeć miedzy palcami mąkę, cukier i masło, wstawić do lodówki.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posypać truskawkami, a następnie kruszonką.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.

    Tadam!

    Ola, pilichola@gmail.com

  4. Cukry Proste says:

    Chelsea Buns – angielskie drożdżówki z rodzynkami

    Składniki (na 12 sztuk):

    Ciasto:
    500 g mąki chlebowej
    7 g (1 torebka) drożdży instant
    70 g cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml mleka, lekko podgrzanego
    40 masła, roztopionego
    Nadzienie:
    30 g masła, rozpuszczonego
    5 łyżek cukru trzcinowego
    100 g rodzynek
    Glazura:
    3 łyżki wody
    2 1/2 łyżki cukru

    Do misy miksera przesiać mąkę z drożdżami. Dodać po kolei: cukier, sól, mleko i masło – zagnieść przy pomocy końcówki-haka na gładkie, dosyć zbite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (lub do piekarnika rozgrzanego do 40 st.) na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia objętości ciasta.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować je na stolnicy lekko oprószonej mąką na kwadrat o boku 30 cm. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając ok. 1 /2 cm wolnego od krawędzi ciasta. Posypać cukrem, a potem rodzynkami. Zwinąć jak roladę i pokroić ostrym nożem na 12 równych plastrów. Ułożyć je rozcięciem do góry w natłuszczonej prostokątnej blaszce 32 x 22 cm. Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez ok. 20 min., aż drożdżówki będą mocno złote.

    Przygotować glazurę: wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 min., do uzyskania syropu. Posmarować jeszcze ciepłe drożdżówki.

    Tadam!

    Ola, pilichola@gmail.com

  5. Karolina says:

    Bajgle, to okrągłe drożdżowe bułeczki, których pochodzenie kojarzone jest z Krakowem. Chociaż przygotowanie ich jest czasochłonne, to warto podjąć ten trud i cieszyć się smakiem mięciutkiego a zarazem chrupiącego pieczywa.

    Składniki:

    500 g mąki pszennej

    50 ml oleju

    20 g świeżych drożdży

    300 ml ciepłej wody

    1 łyżeczka soli

    1 łyżka miodu

    białko

    1 łyżeczka cukru pudru

    Przygotowanie:

    Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier puder i rozdrabniamy drożdże. Rozpuszczamy je dokładnie i odstawiamy na 15 min. Buzujący płyn z drożdżami przelewamy do większej miski, w której znajduje się wcześniej już przesiana mąka, sól i olej. Rozcieramy wszystko widelcem do połączenia się składników. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, można podsypać mąką, ale nie za dużo ponieważ ciasto może wyjść za twarde.Z ciasta formujemy bajgle, rolując wałeczki i łącząc jego końce. Na wysypaną mąką deskę wykładamy bajgle i przykrywamy je ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia.
    Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z miodem. Wrzucamy po 3 bajgle i gotujemy ok. 3 minuty, a następnie przewracamy na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Wyławiamy bułeczki i odsączone układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Bułeczki smarujemy białkiem, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 210 stopni C i pieczemy bajgle 25 minut.Smakują znakomicie zarówno na słodko, jak i w formie tradycyjnej kanapki.
    Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

  6. Karolina says:

    Ciasto z galaretką i masą z serka mascarpone.
    Przepis

    Składniki na ciasto:

    2 jajka,

    2 duże łyżki mąki pszennej,

    2 duże łyżki mąki ziemniaczanej,

    3 duże łyżki cukru,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170-180 stopni C przez pół godziny.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Aby biszkopt nabrał wilgotności nakłuwam go widelcem a w powstałe dziurki wlewam sok z połowy pomarańczy, zmieszany z dwiema łyżkami wody.

    Krem

    1 budyń śmietankowy,

    250 ml mleka,

    2 łyżki cukru,

    1 opakowanie serka mascarpone (250 gram)

    2 łyżeczki żelatyny w proszku,

    2 łyżki zimnej wody.

    Budyń gotujemy według instrukcji n opakowaniu, z tą różnicą, że zamiast 500 ml mleka wykorzystujemy 250 ml i dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy budy jest już gotowy, przykrywamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki do wystygnięcia.
    Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do rozpuszczenia na 15 minut. Po tym czasie podgrzewamy ją na palniku ale nie doprowadzamy do zagotowania.
    W mikserze ubijamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy partiami schłodzony budyń i miksujemy aż składniki połączą się w gładki krem.
    Dodajemy stopniowo żelatynę i całość mieszamy do połączenia.
    W międzyczasie 2 truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. następnie chłodzimy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
    Na biszkopt nakładamy krem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie zalewamy zgęstniałą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

  7. Karolina says:

    Babeczki czekoladowe są szybkie to przygotowania i równie szybko znikają z talerza 😀

    A oto przepis:

    Składniki:

    1 jajko

    1/2 szklanki oleju

    1/2 szklanki mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenie

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    3/4 szklanki drobno pokrojonej czekolady

    2 łyżki kakao

    1/2 szklanki cukru

    1 mały jogurt naturalny

    4 średnie banany

    1 dojrzała gruszka

    Przygotowanie:

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W wysokim naczyniu miksujemy blenderem pokrojone banany, gruszkę, olej oraz jogurt. Do masy wbijamy całe jajko i miksujemy do połączenia składników. Czekoladę pokrojoną w drobne kawałki wsypujemy do osobnego naczynia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenie, sodę, cukier, kakao i pokrojoną czekoladę. Suche składniki mieszamy łyżką, następnie dolewamy masę bananową. Łyżką mieszamy składniki tak, aby nie było w masie dużych grudek mąki.
    Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.

  8. Karolina says:

    Szybkie do zrobienia, smaczne i z naturalnych składników. Idealne na śniadanie i wyśmienite do kawy. Oto przepis na ciasteczka z mąki pełnoziarnistej

    Składniki na 20 sztuk ciastek:

    3/4 kostki masła, w temperaturze pokojowej

    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    4 łyżki miodu

    4 łyżki migdałów bez skórki, posiekanych

    4 łyżki daktyli

    2 łyżki rodzynek

    Masło, mąkę, proszek do pieczenia i miód zagnieść ręcznie. Do wyrobionego ciasta wsypać bakalie i jeszcze raz zagnieść do połączenia się składników. Przygotować płaską blachę na ciasteczka, posmarować ją margaryną i oprószyć mąką. Za pomocą łyżki do lodów bądź zwykłej łyżeczki formować kulki i układać na blaszce. Następnie lekko spłaszczyć kulki z góry.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do przypieczenia brzegów.
    Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 5 min aż ciasteczka wystygną.

  9. Karolina says:

    Jabłecznik

    Składniki:

    60 dag mąki,

    1 kostka margaryny,

    30 dag cukru,

    5 jajek,

    1 duża łyżka proszku do pieczenia,

    1 kg jabłek,

    1 opakowanie migdałów w płatkach,

    1 łyżeczka cynamonu.

    Przygotowanie

    Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na posypaną odrobiną mąki blachę. Ważne, aby przykryć blachę równomiernie ciastem. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, wymieszane wcześniej z odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi.Następnie z pozostałej części ciasta, odrywamy małe kawałki i przykrywamy nimi wierzch jabłek.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 min. w temperaturze 200 stopni C.

  10. Aleksandra says:

    Tort kawowo-biszkoptowy
    (przepis na blaszkę 25x25cm)

    SKŁADNIKI:
    BISZKOPT: 5 jajek; 0,5 szkl. cukru; 5 łyżek mąki pszennej tortowej;1 łyżka kakao; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    KREM: 250g masła lub margaryny; 0,5 szkl. cukru pudru; 400g serka homogenizowanego waniliowego; 2 szkl. mleka w proszku pełnego.
    PONCZ: 0,5 szkl. wody; 1 łyżka kawy rozpuszczalnej; 2 łyżku wódki lub rumu.
    DODATKOWO: opakowanie biszkoptów okrągłych (około 300g).

    PRZYGOTOWANIE:
    1. BISZKOPT. Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, żółtka, przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp. 180 st. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
    2. PONCZ. Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy.
    3. KREM. Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder – miksujemy. Kolejno dodajemy serek homogenizowany i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.
    4. SKŁADANIE CIASTA. Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy, następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty. Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim blatem boszkoptowym. Ponczujemy i dajemy resztę masy, a potem dajemy znów nasączone biszkopty. Całość posypujemy kakao.
    5. Wstawiamy na noc do lodówki 🙂

  11. Basia says:

    Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym

    Składniki:
    450 g twarogu 3-krotnie zmielonego (może być twaróg sernikowy)
    200 ml mleka
    5 łyżek cukru pudru
    1/2 laski wanilii
    500 g truskawek
    listki melisy
    sok z 1 cytryny
    7 łyżek żelatyny
    ciepła woda do rozpuszczenia żelatyny
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Sposób przygotowania:
    Twaróg włożyć do miski. Dodać mleko, cukier puder (3 łyżki) i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie zmiksować. Truskawki włożyć do wysokiego naczynia, dodać cukier puder (2 łyżki) i zmiksować na jednolitą masę. Melisę i sok z cytryny umieścić w innym naczyniu i również dokładnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i dodać: do sera – 3 łyżki, do truskawek – 3 łyżki, i do melisy – 1 łyżkę. Każdą z mas dokładnie zmiksować. Mus truskawkowy powinien być bardzo puszysty. Do 4 naczyń nałożyć kolejno ser, truskawki i melisę. Mus z melisy można nałożyć do naczynia z małą dziurką i wyciskając, utworzyć na wierzchu truskawek 3 okręgi, a potem wykałaczką wykonać ozdobne wzorki. Schłodzić przez 1,5 godziny w lodówce.

  12. Basia says:

    Tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami

    Składniki:
    Na kruche ciasto:
    125 g mąki pszennej
    65 g cukru
    50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajo
    Na krem cytrynowy:
    250 g serka mascarpone
    otarta skórka z 2 cytryn
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    2, 3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo potrzebne będą borówki, czarne, czerwone i białe porzeczki, maliny, poziomki i listki mięty do dekoracji.

    Sposób przygotowania:
    Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek (6 szt.) posmarować masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając skórkę z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełnić kremem cytrynowym, a na nim ułożyć owoce i udekorować listkami mięty. Tartaletki podawać schłodzone.

  13. Basia says:

    Warstwowy sernik porzeczkowy

    Składniki:
    Spód (składniki na tortownicę o średnicy 22 cm):
    200 g herbatników
    90 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    Masa serowa:
    500 g mielonego sera (gotowego, na serniki)
    400 g jogurtu naturalnego
    200 g cukru pudru (+1 kopiasta łyżka)
    400 g czerwonej porzeczki
    4 płaskie łyżki żelatyny
    Wierzch:
    1 torebka czerwonej galaretki
    200 g czerwonej porzeczki

    Sposób przygotowania:
    Herbatniki zemleć i połączyć z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie wymieszać, aby masło dobrze się rozprowadziło. Tak powstałą masą wyłożyć tortownicę, dociskając ją do spodu i boków formy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawić do lodówki. Ser zmiksować z jogurtem i cukrem. Odłożyć 1/3 masy, a do pozostałego sera dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok. 80 ml wrzątku. Masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby zastygła. Do pozostałej masy serowej dodać łyżkę cukru pudru, zmiksowane porzeczki (by oddzielić pestki, można je przetrzeć przez sito) oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylać na zastygły ser i ponownie schłodzić przez 30-40 minut. Pozostałe 200 g porzeczek także zmiksować i połączyć z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo-porzeczkowa zastygnie, wylać na nią przestudzoną galaretkę z owocami. Sernik pozostawić w lodówce na całą noc, aby mieć pewność, że wszystkie warstwy będą miały właściwą konsystencję.

  14. Basia says:

    Fioletowe babeczki z jagodami

    Składniki:
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jaja
    1 kostka masła (250 g)
    4 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    mała szklaneczka jagód (można użyć mrożonych lub świeżej borówki amerykańskiej)
    garść suszonej żurawiny

    Sposób przygotowania:
    1. Z przepisu wyszło nam 20 babeczek o średnicy 6 cm. Szklanka w przepisie ma standardową pojemność 250 ml.
    2. Roztopić masło na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę, olejek, przestudzone masło oraz ok. 30 sztuk jagód zmiksować w misce na gładką masę. Gdyby wydawała się zbyt blada, można dodać jagód wedle uznania, aż do uzyskania pożądanego kolorytu. Wszyscy, którzy lubią poeksperymentować z barwnikami spożywczymi, w tym miejscu dosypują lub dolewają trochę fioletowego barwnika. Nadaje on ciastu jeszcze intensywniejszy, wręcz brokatowy kolor. Resztę jagód (poza kilkunastoma sztukami odłożonymi do dekoracji) oraz żurawinę obtoczyć w mące i dodać do masy – dzięki mące nie opadną na spód. Następnie zamieszać wszystko delikatnie łyżką, żeby nie zrobić miazgi z owoców, i… gotowe! Ciasto wlać do foremek na babeczki lub muffinki (do 3/4 wysokości, bo wyrasta bardzo delikatnie) wyłożone papierkami lub nasmarowane tłuszczem. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z pieca, gdy wbity w nie patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Po wystygnięciu udekorować.

  15. Basia says:

    Różane makaroniki francuskie

    Składniki:
    Na makaroniki:
    125 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów bez skórki)
    3 białka jaj
    200 g cukru pudru
    30 g cukru
    różowy barwnik spożywczy
    Na krem:
    150 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki różanej marmolady

    Sposób przygotowania:
    1. Makaroniki:
    Mąkę migdałową zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier i ubijać na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać barwnik spożywczy (stopniowo, by osiągnąć idealny dla nas odcień). Do masy z białek stopniowo dodawać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru. Delikatnie, okrągłymi ruchami zamieszać silikonową szpatułką od spodu do góry, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Musi być gładka i puszysta, choć nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Można na nim narysować kółka, które ułatwią wyciśnięcie idealnej wielkości makaroników, jednak najbardziej polecam silikonową matę do makaroników, którą kupicie za 30-40 zł. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć z masy krążki o średnicy ok. 2cm w odstępach co 3 cm. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, blachę z makaronikami odłożyć na przynajmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 140 stopni C i włożyć makaroniki na środkową kratę. Po 2 minutach uchylić drzwi piekarnika i tak piec jeszcze przez 13 minut. Upieczone makaroniki odłożyć do wystudzenia. Przekładać kremem (za pomocą łyżeczki bądź rękawa cukierniczego), a potem włożyć do lodówki (krem dodatkowo zmiękczy ciasteczka).
    2. Krem:
    Serek zmiksować z cukrem pudrem. Dodać różaną marmoladę i ponownie zmiksować do osiągnięcia idealnej konsystencji.

  16. Klaudia says:

    Przepis na ciasteczka w pudełeczka babci Danki

    składniki:
    60 dag mąki,
    30 dag KASI,
    4 żółtka,
    20 dag cukru pudru,
    4 łyżki soku z cytryny,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    10 dag cukru gruboziarnistego,
    1 jajko

    Sposób przygotowania:

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Posiekać z margaryną, z żółtkami utartymi z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Chłodnymi rękami (można najpierw posprzątać w zamrażarce :)szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i na godzinę schować do lodówki. Ciasto rozwałkować na pół cm. Wykrawać ciasteczka o ulubionych kształtach (u nas na święta choinki, na Walentynki serduszka :)). Posmarować roztrzepanym jajkiem (tak, jajko też może nabyć cechy ludzkiej i być roztrzepane:)) i posypać grubym cukrem- niech nam coś zgrzyta i chrupie! Ciastka ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 200-200 stopni.

    Ps. Ciastka po wystygnięciu można przełożyć do szczelnych, najlepiej ciemnych pojemników i możemy zajadać się nimi nawet do 3 miesięcy od sporządzenia! 🙂

    Klaudia, k.semrau1995@wp.pl

  17. edya666 says:

    Do kawy lub herbaty proponuję ciastka owsiane,
    ulubionymi bakaliami nadziane.
    Szybko i prosto je się robi,
    można wykorzystać dziecko,a bajecznie je przyozdobi.
    Można z nich uformować koła,kwadraty,serca i inne ciekawe tematy…
    Zabrać do pracy,zjeść na spacerze,albo na pikniku,czy też na rowerze.
    Każdy kto ich spróbuje,jestem pewna,że ,,miętę”do nich poczuje!

    Już więcej nie męczę,przepis podaję.
    Polecam upiec to pyszne danie.

    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki płatków owsianych górskich
    2 jajka
    1 kostka masła (200g)
    1 szklanka cukru trzcinowego(można tez użyć miód lub stewię)
    1 szklanka ulubionych bakalii np:żurawina,orzechy,pestki dyni,słonecznika,można też dodać pokruszoną czekoladę.

    Wykonanie:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami przez 5 minut.W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do utartego masła.Na koniec dodać płatki górskie i wybrane bakalie.Wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego,lub inny wybrany kształt i kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec 13-16 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni w piekarniku z funkcją grzania góra i dół.

    Smacznego!Najlepszego!
    edya666,ekozakowska@gazeta.pl

  18. Justyna D, says:

    Waniliowy sernik z musem czekoladowym

    Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 cm)

    Spód:

    ok. 150 g kakaowych herbatników

    Masa serowa:

    100 g miękkiego masła

    1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym

    3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru)

    5 jajek

    1/2 szkl mleka

    1 budyń waniliowy w proszku (40 g)

    Mus czekoladowy:

    100 g mlecznej czekolady

    100 g gorzkiej czekolady

    300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30%

    2 łyżki cukru pudru

    1 łyżka naturalnego ciemnego kakao

    Dodatkowo:

    kakao do oprószenia

    Przygotowanie:

    Spód: Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (po co masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników.

    Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

    Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec przez ok. 60 minut. Gdyby sernik zacząłby za bardzo pękać lub rumienić się, należy obniżyć temperaturę. Po godzince wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Po tym czasie można już wyjąć sernik i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Całkowicie ostudzony schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).

    Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, a następnie wrzucić do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce), przestudzić.

    Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego meeega czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe.

    Jeśli obawiacie się, że mus się zwarzyć, można przygotować go w inny bezpieczniejszy sposób: kremówkę wraz z czekoladami rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce, po czym dodać cukier puder oraz kakao. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy puszysty mus.

    Mus wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać szpatułką. Ponownie schłodzić w lodówce kilka godzin, aż stężeje. Przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Smacznego!

    justynadragan@op.pl

  19. Justyna D, says:

    NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH

    Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)

    ok. 50 sztuk herbatników (250-300 g)

    1200 ml mleka

    1 szkl cukru

    50 g masła

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    2 jajka

    2 żółtka

    100 g mąki ziemniaczanej

    100 g mąki pszennej

    cukier puder do oprószenia ciasta

    Przygotowanie:

    Litr mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko (200 ml) przelać do miski. Dodać obydwa rodzaje mąk, żółtka oraz wbić jajka. Całość zmiksować do gładkości (mąki przed dodaniem do mleka najlepiej przesiać przez sitko, by nie utworzyły się grudki).

    Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę mączno-jajeczną i cały czas energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.

    Prostokątną blaszkę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy poukładać warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć jeszcze ciepły budyń, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Napoleonkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by budyń nabrał odpowiedniej konsystencji i łatwo się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

  20. Justyna D, says:

    Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową

    Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm)

    Pralina migdałowa:

    50 g białek w temperaturze pokojowej

    60 g cukru

    60 g cukru pudru

    15 g mąki pszennej tortowej

    100 g płatków migdałowych

    20 g miękkiego masła

    Masa śmietankowo-migdałowa:

    cała powyższa pralina migdałowa

    330 g śmietanki kremówki 36%

    100 g kwaśnej śmietany 18%

    250 g jogurtu naturalnego

    80 g płynnego miodu

    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

    15 g żelatyny w proszku

    50 ml zimnego mleka

    Dodatkowo:

    50 g herbatników maślanych

    słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g

    Przygotowanie:

    Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Miękkie masło zmiksować krótko mikserem. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę. Gdy po odwróceniu naczynia z ubitymi białkami nie będą się one zsuwać ze ścianek można przystąpić do dodawania wymieszanych cukrów-stopniowo, łyżka po łyżce. Po wsypaniu całego cukru, dodać masło i zmiksować, aż składniki się połączą (nie za długo). Na koniec do piany wsypać przesianą mąkę pszenną oraz płatki migdałowe. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

    Powstałą masę cienko rozprowadzić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zezłocenia. Po 10 minutach pieczenia wyjąć blaszkę (już z lekko przyrumienioną migdałową bezą) i pokruszyć, np. przy pomocy drewnianej łyżki. Dobrze również przemieszać, by bardziej zarumieniony boki się nie przypaliły. Kontynuować pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie pokruszyć pralinę, ale tak, by pozostały ładne chrupiące migdałowe kawałki.

    Masa śmietankowo-migdałowa: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po dwóch minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Uwaga! Nie można jej zagotować! Traci wtedy swoje właściwości. Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno dodając pod koniec miód, kwaśną śmietanę, jogurt naturalny oraz aromat śmietankowy.

    Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietankowej, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany. Dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać szpatułką pokruszoną pralinę migdałową.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spód poukładać herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankowo-migdałową, wyrównać szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godzinki.

    Po tym czasie, gdy masa stężeje, oddzielić ciasto nożykiem od tortownicy. Na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową. Smacznego!

  21. Justyna D, says:

    Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami

    Składniki: (na blaszkę 20×30 cm)

    Ciasto:

    4 jajka rozmiar L

    1 niepełna szklanka cukru

    1 łyżka cukru waniliowego

    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    220 g mąki pszennej tortowej, przesianej

    140 g stopionego i przestudzonego masła

    Dodatkowo:

    masło i mąka do formy

    3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170)

    250 g śliwek

    4 łyżki cukru

    1 łyżka mąki pszennej

    cukier puder do oprószenia ciasta

    Przygotowanie:

    Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe 2 łyżki odstawić na bok, przydadzą się do posypania owoców).

    Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywno. Gdy uzyskamy śnieżnobiałą pianę dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać stopione i przestudzone masełko, całość delikatne wymieszać szpatułką do połączenia.

    Powstałe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20×30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wyrównać. Na ciasto wysypać owoce, lekko docisnąć dłonią. Wierzch obsypać pozostałymi dwoma łyżkami cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-35 minut do wyrośnięcia i pięknego zapachu. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

  22. Justyna D, says:

    Drożdżowe rogaliki z marmoladą i budyniem

    Składniki: (na ok. 30-35 sztuk)

    Ciasto:

    400 g mąki pszennej

    szczypta soli

    2 jajka

    25 g świeżych drożdży

    170 ml ciepłego mleka

    80 g cukru

    1 op. cukru waniliowego (16 g)

    1 łyżeczka spirytusu

    1 łyżka rumu

    2 łyżki oleju rzepakowego

    80 g miękkiego masła

    Nadzienie I:

    marmolada

    Nadzienie II:

    1 budyń waniliowy

    2 łyżki cukru

    1 łyżka cukru waniliowego

    450 ml mleka

    Dodatkowo:

    cukier puder do oprószenia

    Przygotowanie:

    Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży”.

    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta, pomijając jedynie miękkie masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.

    Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

    W międzyczasie przygotować budyń: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest przykryć wierzch budyniu folią spożywczą, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Budyń po wystudzeniu powinien być bardzo gęsty- nie może spływać z łyżki podczas nabierania. Wstawić do lodówki. Budyniu wyjdzie dosyć sporo. Do rogalików zużyjemy zaledwie połowę. Z reszty można przygotować, np. krem budyniowy :).

    Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście ułożyć kawałeczki miękkiego masła i złożyć najpierw jeden bok do środka, później drugi. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Składanie jest bardzo podobne jak w cieście francuskim (klik). Gdy masełko połączy się z ciastem, rozwałkować ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić go na długie paski o szerokości ok. 8 cm, a każdy pasek podzielić ostrym nożem lub skrobką na trójkąciki (patrz zdjęcie poniżej).

    Na każdy trójkącik wycisnąć szprycą nadzienie- raz marmoladę, raz budyń. Trójkąty zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony.

    Tak uformowane rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Pozostawić na 40 minut do napuszenia.

    Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Wyrośnięte rogaliki piec przez ok. 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

  23. Justyna says:

    Móje idealne połączenie to gorzka kawa z mleczną pianką i tort bezowy! Idealne puszysta beza przełożona kremem na bazie serka mascarpone, z sezonowymi owocami (najlepiej lekko kwaskowatymi, żeby przełamać smak), z białą czekoladą i listkami mięty. Nie ma dla mnie nic pyszniejszego niż ten rozpływający się w ustach słodki deser.
    Tortu bezowego nigdy nie robiłam sama- jestem pewna, że wtedy pochłonęłabym go w całości. Ale gdy jestem w cukierni zawsze zamawiam go do gorzkiej kawy <3

  24. madzia says:

    Ja zaproponuję coś zdrowego i szybkiego 🙂
    Placuszki oreo!
    Ciasto:
    -5 łyżek płatków owsianych
    -pół banana
    -łyżka kakao
    -trochę wody
    Płatki, banana i kakao miksujemy. Dodajemy wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
    Krem:
    -ćwierć kostki twarogu
    -druga połowa banana
    -1-2 łyżki mleka
    Wszystkie składniki miksujemy i w razie potrzeby dodajemy mleko by uzyskać pożądaną konsystencję.
    Podanie:
    Placuszki przekładamy kremem i układamy z nich ,,wieżyczkę” 🙂 (placek-krem-placek-krem… itd.)
    Smacznego!

  25. madzia says:

    Idealny deser: naleśniki z wyjątkowym nadzieniem – ZDROWĄ NUTELLĄ! 🙂
    Składniki na ciasto:
    4 łyżki mąki
    jajko
    trochę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji
    ewentualnie coś do posłodzenia, np. miód (w wersji mniej fit można użyć cukru)
    Nalewamy porcje ciasta na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, tak, by była całkowicie pokryta cienką warstwą masy. Smażymy chwilę z dwóch stron.
    Nutella (mamy dwie wersje)
    wersja 1:
    pół awokado
    dojrzały banan
    łyżka kakao
    Wszystko zmiksować na gładką masę.
    wersja 2:
    kubeczek serka wiejskiego
    banan
    łyżka kakao
    Również zmiksować składniki 🙂
    Wybranym nadzieniem posmarować naleśniki i zwinąć w rulonik. Następnie zajadać ze smakiem 🙂
    Smacznego!

  26. Joanna Seta-Pryjomska says:

    Kokosowy pudding chia z mrożoną truskawką
    Do popołudniowej kawy – deser z chia idealny! 🙂

    Podwieczorkowi często kawa towarzyszy – prawda to uniwersalna. A co najlepsze do kawy? Oczywiście że krzyna słodyczy! Ale czy słodkie co nieco musi jednak być mocno kaloryczne? Niekoniecznie 🙂

    Do kawy polecam zdrowy i lekki deser o kokosowym posmaku, obfity nasionami chia i orzeźwiający mrożoną truskawką. W gorące, letnie popołudnie aż się prosi, by go do kawy na stół zapodać. Jest to idealna kompozycja smaków współgrająca z łykiem czarnego, intensywnego trunku 🙂

    Składniki na 1 porcję:

    2 łyżki nasion chia [szałwia hiszpańska]
    1/3 szkl. wody kokosowej z mleka kokosowego w puszce – odsączona od śmietanki kokosowej
    1/3 szkl. mleka 2% + 1 łyżka do truskawek
    1 łyżeczka wiórek kokosowych
    garść mrożonych truskawek
    1 łyżeczka syropu z agawy – można zastąpić miodem lub syropem klonowym
    płatki kokosowe – do ozdoby i posypania z wierzchu

    W miseczce zalać nasiona chia zimnym mlekiem oraz wodą kokosową. Dosypać wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Przez pierwszą godzinę często mieszać, aby rozbijać powstające grudki. Potem wstawić do lodówki na noc do napęcznienia..

    Następnego dnia zmiksować blenderem mrożone truskawki z łyżką mleka oraz łyżeczką syropu z agawy.

    Napęczniałe nasiona chia wyjąć z lodówki. Nie potrzeba do nich już dodawać słodzika w postaci syropu z agawy. Posłodzenie truskawek w zupełności tu wystarczy.

    Do szklanego pucharka przełożyć na dno zmiksowane, mrożone truskawki – zostawiając trochę mikstury do udekorowania wierzchu. Na truskawki przelać napęczniałe nasiona chia. Na wierzch dorzucić łyżeczkę truskawek oraz trochę płatków kokosowych.

    Podawać zimne od razu po zrobieniu. Do popołudniowej kawki – deser idealny! 🙂

    Joanna Seta-Pryjomska / Grunt to przepis!
    grunttoprzepis@gmail.com

  27. Daniel says:

    Torcik lodowy

    1/2 szkl porzeczek
    3/4 szkl truskawek
    125g mascarpone
    3 jajka
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1 łyżka cukru

    Przygotowanie
    Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie białka połączyć delikatnie z żółtkami. W osobnym naczyniu śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie do śmietany dodać masę jajeczną i mascarpone. Owoce zmiksować z cukrem. Połowę masy lodowej wlać do tortownicy, na to wylać delikatnie mus owocowy. Na mus wylać resztę masy lodowej. Odstawić do zamrożenia. Po ok 1 godzinie dekorujemy torcik owocami i kulkami dekoracyjnymi.

  28. Karolina Wąs says:

    Idealny deser to LODY WŁASNEJ ROBOTY
    SKŁADNIKI:
    1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego (400g)
    1 litr śmietany kremówki 36% ( dobrze schłodzonej w lodówce)
    500g truskawek
    paczka okrągłych biszkoptów
    SPOSÓB WYKONANIA:
    – mleko i śmietanę dobrze schłodzić w lodówce ( maja być bardzo zimne)
    – truskawki wrzucić do rondla i podgrzewać aż puszczą sok, a sok lekko zawrze. W trakcie podgrzewania dodać jedną łyżkę soku z cytryny. Odstawić do całkowitego wystudzenia (mają być zimne)
    – po przestudzeniu truskawek z blenderować na gładki mus
    – do misy miksera wlać śmietanę i ubijać. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wlewać cienkim strumieniem mleko i ubijać do momentu, aż powstanie gładki krem. Nie jest to trudne i nie trwa długo.
    – tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz.
    – na spód wyłożyć biszkopty
    – przełożyć 2/3 masy do tortownicy. Pozostałą masę połączyć z wystudzonym musem truskawkowym i wymieszać. Masę truskawkową wylać na wierzch masy śmietankowej. Wstawić do zamrożenia – najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem wyjąć 15 min szybciej aby trochę tort lodowy odtajał.
    SMACZNEGO

Dodaj komentarz


*