Konkurs! Wygraj pyszne śledzie MIRKO na święta

konkurs_FJORDMoi drodzy,

Święta już tuż tuż. A czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pysznych śledzi. Dlatego wraz z firmą MIRKO zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania będą aż 3 zestawy produktów. Każdy zestaw zawiera po 5 opakowań śledzi MIRKO Zachęcam Was do udziału w konkursie i zapoznania się z pełną ofertą MIRKO.

Zadanie konkursowe jest naprawdę proste:

„Podaj przepis na świąteczne śledzie lub sałatkę, w której jednym ze składników będzie śledź”

Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Mile widziane będą zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny.

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podaj przepis na świąteczne śledzie lub sałatkę, w której jednym ze składników będzie śledź”. Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Mile widziane będą zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). 
  3. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda:  3 zestawy produktów – każdy zestaw zawiera po 5 opakowań śledzi MIRKO.Wygrywają 3 osoby. Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę.
  6. Sponsorem nagród jest firma MIRKO.
  7. Konkurs trwa od 11.12.2017 r. do 15.12.2017 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 2 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 2 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

*Dodatkowe informacje. Każdy uczestnik zwalnia serwis Facebook z odpowiedzialności za konkurs. Konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany, przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z nim związany.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

  1. Di gotuje says:

    Śledzik pod pierzynką, czyli sałatka warstwowa ze śledziem.

    (1 duża miska)
    350-400 filetów śledziowych solonych a’la Matjas
    130g żółtego sera
    1 puszka kukurydzy
    2 gotowane/pieczone buraki
    1 por (mały; biała część)
    Sos:
    100 ml śmietany
    5-6 łyżek majonezu
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    Dodatkowo:
    sól

    Przygotować sos.
    Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem.
    (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.)
    Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu.
    Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
    W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
    Warstwy powtórzyć według powyższego schematu.
    Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem – uprzednio startym na drobnych oczkach tarki.
    Gotową sałatkę przykryć folią spożywczą (żeby ser nie wysychał) i włożyć do lodówki, aby składniki „przegryzły się”.

    (*) Śledzie można wymoczyć w wodzie, bądź mleku.

  2. Di gotuje says:

    Śledzie w oleju po włosku.

    Idealne połączenia śledzia, pomidorów i przypraw typowych dla kuchni włoskiej.
    Ilość składników zależy od indywidualnego smaku każdego z nas.
    Niżej podaję swoją wersję i zachęcam do małego szaleństwa ze śledzikami.

    400-500g filetów śledziowych
    1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g)
    100 ml oleju bazyliowego
    2-3 ząbki czosnku
    ocet winny/jabłkowy
    przyprawa typu włoskiego
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek)

    Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki.
    Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać.
    Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym.
    Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek, śledzie (posypać przyprawą i bardzo delikatnie skropić octem), pomidory, olej, śledzie (posypać przyprawą i delikatnie skropić octem), pomidory.
    W taki sam sposób postępować do wyczerpania składników.
    Na końcu całość posypać posiekanym czosnkiem i zalać resztą oleju.
    (Wszystko powinno być całości pokryte olejem. W razie potrzeby należy go dolać.)
    Opcjonalnie można dodać świeżych ziół.
    Śledzie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 h).

  3. Di gotuje says:

    Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną.

    Jak byłam małą dziewczynką to jedyne śledzie, które mi smakowały – to te na słodko.
    Do dziś takie lubię, dlatego często przyrządzam je po kaszubsku – obowiązkowo z rodzynkami i żurawiną.

    1/2 kg filetów śledziowych w oleju (u mnie filety lekko solone)
    Zalewa:
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka wody
    5 ziarenek pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    1 liść laurowy
    2 łyżki cukru
    kilka rodzynek i żurawiny
    Sos:
    4 cebule
    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka cukru
    4-6 łyżek oleju
    1 garść żurawiny
    1 garść rodzynek
    3/4 szklanki wody
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia

    Składniki na zalewę zagotować.
    Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju.
    Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszając).
    Wlać wodę wymieszaną z przecierem pomidorowym i doprawić solą z pieprzem.
    Całość dusić przez około 3-4 minuty (nadal cały czas mieszając).
    (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.)
    Śledzie przekroić wzdłuż – na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku lub misce.
    Całość zalać resztą sosu i odstawić (na kilka godzin) do lodówki.

  4. Dorota says:

    Moja pierwsza propozycja na śledzia to: Sałatka ze śledziem w kształcie ryby czyli sałatka z ziemniakami, śledziami i burakami ukształtowana na kształt ryby.

    300 g obranych ziemniaków
    3 płaty śledzia
    2 jajka
    ok. 250 ml słoik startych marynowanych buraczków

    sos:
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz

    do dekoracji:
    1 mała czerwona cebula
    2 duże zielone oliwki

    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
    Jajka ugotować na twardo.
    Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę.
    Buraki odcisnąć z nadmiaru soku.
    Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
    Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć na wierzchu na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki, udekorować wkładając je w środek każdej łuski. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.
    Zdjęcie przesyłam na maila 🙂
    Dorota W

  5. MirkaWu says:

    A KUKU!
    Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i śledziem

    Składniki:

    1 średniej wielkości kalafior
    1 torebka ryżu (biały lub brązowy)
    200 g ulubionego śledzika Mirko
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    1 łyżka curry
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)

    tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)

    Przygotowanie:

    Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.

    Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego śledzia. Przyprawiamy do smaku.

    Mieszankę wykładamy na tartaletki.
    Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. 🙂

  6. Izabela B. says:

    Proponuję sałatkę ziemniaczaną ze śledziem.
    -5 dużych ziemniaków gotujemy w mundurkach na parze, studzimy i po obraniu kroimy w kostkę ok 2×2 cm
    -6 jajek gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w sporą kostkę
    -3 lub 4 ogórki kiszone nieduże (nie dodaję dużo żeby nie zagłuszyć smaku śledzi w sałatce) kroimy w kostkę ok 1×1 cm
    -600 g płatów śledziowych, najlepiej twardych, jędrnych żeby nie rozwalaly się, kroimy w kawałki ok 2×2 cm
    Składniki mieszamy w dużej misce, osobno mieszamy majonez, śmietanę 18 i musztardę, świeżo zmielony pieprz zielony i solimy do smaku. Przelewamy do dużej miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę schłodzamy minimum 3 godziny w lodówce i podajemy.

  7. Nulek says:

    ZŁOTA RYBKA – sałatka śledziowa 🙂

    Śledzik w sałatce może być zarówno znakomitym towarzyszem postnej wieczerzy wigilijnej, jak i idealną propozycją na świąteczny czy karnawałowy wieczór. Cudownie delikatna kompozycja, dobrze wyważone składniki i smak, którego się nie zapomina… no po prostu: boska receptura! 🙂 Polecam!

    Składniki:

    2 solone duże filety śledziowe a la matjas lub inne ulubione z firmy MIRKO (namoczone na godzinę wcześniej w ok. 0,5 szklanki mleka, żeby je ciut… odsolić 😉 )
    2 ziemniaki (ugotowane i wystudzone)
    1 cebula
    1 puszka kukurydzy
    3 łyżki oleju
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    przyprawy: gorczyca biała (pół łyżeczki), kurkuma (1 łyżeczka), curry (1 łyżeczka), ocet jabłkowy (1 łyżka), pieprz i papryka (do smaku)

    Przygotowanie:

    Ziemniaki kroję w kostkę. Śledzie odcedzam z mleka i suszę ręcznikami papierowymi, a potem kroję w kostkę takiej wielkości, jak ta ziemniaczana. Cebulę obieram – i dla odmiany też kroję w kostkę.

    Gorczycę prażę na suchej patelni przez parę minut. Dolewam olej, rozgrzewam chwilę, wrzucam cebulę i curry oraz kurkumę. Smażę, aż cebula się zeszkli. Dodaję śledzie, kukurydze i jogurt, potem także ocet i pieprz. Mieszam, podgrzewam chwilę, a potem studzę i wkładam do lodówki na godzinę, żeby się całość przegryzła.

    Taka sałatka z jogurtowym sosem to najlepsza forma śledzika, jaką jadłam! 🙂 Odkryłam ją w Święta 3 lata temu i od tego czasu wytrwale zajadam. SMACZNEGO! 🙂

    Nulek
    czyli
    Anula Wawrzyniak

  8. miareczka says:

    SKŁADNIKI:
    1 kg matiasów (filety śledziowe w solance)
    1 duże słodkie jabłko
    4 ogórki konserwowe
    1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki)
    2 cebule
    100 ml oleju słonecznikowego
    1 – 2 łyżeczki octu *
    1 łyżka cukru
    1 łyżka pieprzu

    * Ilość octu zależna jest od kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu.

    Filety śledziowe moczymy 2 – 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia.

    Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy.

    Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo rzadka, część zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, cukrem i octem.

    Tak przygotowane śledzie z powodzeniem możemy przełożyć do słoika i przechowywać do tygodnia czasu w lodówce.

  9. dorota54 says:

    ŚLEDZIK BABCI ANI

    Składniki:
    – 8 filetów śledziowych (matijasy)
    – 4 cebule
    – 2 łyżeczki curry w proszku
    – 4 łyżki rodzynek
    – sok z połowy cytryny
    – 2 łyżki majonezu
    – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    – 4 ziela angielskie
    – liść laurowy
    – olej do smażenia
    – sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Śledzie zalać wodą i moczyć przez 5 h. Namoczyć rodzynki. Po tym czasie wyjąć śledzie z wody i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na gorącym oleju. Dodać curry, odsączone rodzynki, ziele angielskie, liść laurowy. Całość podlać wodą (330 ml). Przykryć, dusić do czasu, aż cebula będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śledzie pokroić na małe kawałki, wymieszać z sosem, odstawić na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

*