Mini pulpeciki w sosie z kluseczkami. Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad dla całej rodziny. Mini pulpeciki w sosie z kluseczkami. Kluseczki możecie przygotować z ziemniaków z dnia poprzedniego, co pozwoli Wam zaoszczędzić i czas i pieniądze. Całość jest naprawdę sycąca i co najważniejsze pyszna. Moja rodzina bardzo lubi takie obiady. Mini pulpeciki w sosie możecie oczywiście również podać np. z samymi ziemniakami (będzie wtedy szybciej), ale ja polecam Wam jednak spróbować wersji z kluseczkami.
Zachęcam do odwiedzin i skorzystania z kodu rabatowego na zakupy w sklepie gryczanka.pl KOD 3081 (kod ważny do końca 2017 roku)
Składniki:
Na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe lub z szynki)
- 1 jajko klasy M
- 3 pełne łyżki bułki tartej ze złocistym lnem mielonym – do nabycia w Gryczanka.pl
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 pełna łyżka suszonej cebuli – do nabycia w Gryczanka.pl
- nieduża ilość oleju do obsmażenia pulpecików
Na sos:
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 pełne łyżeczki musztardy z całymi ziarnami BIO – do nabycia w Gryczanka.pl
- 3 łyżeczki (z górką) przecieru
- pieprz i sól do smaku
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + nieduża ilość wody do rozrobienia
Na kluseczki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego) /waga po obraniu
- 1 szklanka mąki np. poznańskiej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko klasy L
- 20 g słoniny (można pominąć)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, suszoną cebulę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką. Z masy formujemy malutkie pulpeciki. Obsmażamy je chwilę na niewielkiej ilości oleju. Gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką.
Do pulpecików dolewamy nasz bulion. Przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć” z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu (ja w tym czasie przygotowuję kluseczki, miałam ziemniaki z dnia poprzedniego), pod koniec zagęszczamy nasz sos rozrobioną w niewielkiej ilość wody mąką ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Kluseczki:
Ziemniaki i stopioną słoninę ze skwarkami mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy długie wałeczki (na blacie obsypanym mąką), a z tych formujemy małe kluseczki w rękach lub po prostu kroimy nożem. Do gotującej wody z dodatkiem soli wrzucamy stopniowo (partiami) nasze kluski. Kluski gotujemy około 2 minut od czasu wypłynięcia.
Gorące kluseczki podajemy z sosem i pulpecikami.
Smacznego
Mniam, będę dzisiaj pichcić 🙂
🙂