Kawowy mus z białą czekoladą

Kawowy mus z białą czekoladą. Mówi się, że kawa najlepiej budzi do życia. Ja poza filiżanką małej czarnej czy smakowitym latte uwielbiam również najróżniejsze desery z kawą. Dziś polecam Wam jeden z nich. Pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu kawowy mus z białą czekoladą. Często przygotowuję go na spotkania z przyjaciółką lub od tak, gdy mam ochotę na coś pysznego 😉 Podstawą smaku jest oczywiście dobrej jakości kawa.

Polecam Wam kawę Brazil Fazenda Lagos z palarni CoffeeForYou. Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana w sposób indywidualnie dobrany. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Możecie wybrać kawę według swoich upodobań dobierając stopień wypalenia, moc, nuty smakowe.

„Śmiech kobiety, zapach dziecka, przyrządzanie kawy – oto różne smaki i zapachy miłości.”

Anthony Capella, Ulotny urok kawy

Składniki:

  • 1 pełna łyżeczka świeżo zmielonej kawy – u mnie Brazil Fazenda Lagos od CoffeeForYou
  • 3 łyżki kaszy manny
  • pół szklanki mleka + około 2 łyżki
  • około 2 łyżki pastylek/kropelek z białej czekolady

Propozycja podania: plasterki pomarańczy (u mnie z syropu), pastylki białej czekolady i listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy pół szklanki mleka, wstawiamy na gaz (mały płomień). Gdy mleko będzie już mocno ciepłe wsypujemy zmieloną kawę, mieszamy. Następnie dodajemy łyżka po łyżce kaszę manną, dokładnie mieszając (ja używam ręcznej trzepaczki). Pod koniec wsypujemy pastylki białej czekolady (i dodajemy w razie potrzeby mleko), dokładnie mieszamy. Garnuszek zdejmujemy z ognia.

Nasz kawowy mus z białą czekoladą przekładamy do pucharka. Dowolnie dekorujemy. Ja dziś podałam mus z plasterkami pomarańczy (z syropu), pastylkami z białej czekolady i listkami świeżej mięty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz

*