Kawowe ciasteczka

Kawowe ciasteczka (3)Kawowe ciasteczka (1)

Dziś zapraszam Was na pyszne kawowe ciasteczka. Idealne od tak, jak również na małą pyszną niespodziankę dla ukochanej osoby z okazji Walentynek. Myślę, że każdy wielbiciel kawy doceni taki słodki gest 😉 Wspaniały smak i wyjątkowy aromat, który kusi już podczas pieczenia ciasteczka zawdzięczają mielonej kawie, którą otrzymałam od Przyjaciół Kawy. Polecam Wam tą aromatyczną stroną. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie, co go po prostu zachwyci i… obudzi każdego dnia 😉 Ja i moi bliscy delektujemy się wspaniałymi mielonymi kawami:

Na stronie Przyjaciół Kawy znajdziecie kawy mielone, ziarniste, w saszetkach, kapsułkach, ekspresy do kawy, a nawet herbaty. Warto zajrzeć na stronę:

przyjacielekawy.pl_logo__light

https://www.przyjacielekawy.pl/

Kawowe ciasteczka (4)

A teraz zapraszam Was na przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu kawowe ciasteczka. U mnie zostały już po nich… tylko słodkie okruszki 😉

Składniki: (na małą blaszkę)*

  •  60 g masła (zimnego)
  • 110 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g trzcinowego cukru pudru (można użyć zwykłego)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko jajka klasy M
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 i 1/3 łyżeczki kawy mielonej Cafe Liegeois „Subtil“ Przyjaciele Kawy **
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

*w zależności od wielkości uformowanych ciasteczek z przepisu otrzymamy około 10-14 sztuk

**ciasteczka są mocno kawowe, ilość kawy można zmniejszyć w zależności od upodobań i mocy kawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (za wyjątkiem jogurtu) umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. W przypadku, gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego (ja tak zrobiłam). Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut, choć ja ostatnio robiłam ciasteczka już po 15 minutach schładzania). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy w dłoniach owalne ciasteczka (około 1,5-2 cm), pośrodku (wzdłuż) robiąc głęboki rowek za pomocą patyczka do szaszłyków (dzięki temu ciasteczka zaczynają przypominać duże ziarna kawy). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Dopiero po przestygnięciu zdejmujemy ciasteczka z blaszki.

Kawowe ciasteczka (3)

Smacznego

*na podstawie przepisu ze strony digotuje.pl z moimi małymi zmianami

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*