Jak przygotować domową wędlinę z piersi z kurczaka w szynkowarze? (prosty przepis)

Jak przygotować domową wędlinę z piersi z kurczaka w szynkowarze?

Domowe wędliny mają wiele zalet i jeśli tylko macie okazję je przygotować, to zachęcam do spróbowania. Tu możecie zastosować swoje ulubione zioła i macie pewność, że wędlina jest pozbawiona chemicznych dodatków. Samo przygotowanie takiej wędliny jest naprawdę proste, zwłaszcza jeśli macie w domu dobry szynkowar. To niepozorne urządzenie pomorze Wam przygotować nie jedną pyszną wędlinę na kanapki. Przyznam Wam szczerze, że ja nie robię zbyt często takich wędlin. Dlaczego? Po prostu muszę zakupić swój własny szynkowar 😉 Na szczęście szafki kuchenne mojej cioci dosłownie wypełniają najróżniejsze przybory do wyrobów domowych.  Dlatego póki co korzystam z jej „zasobów”. Ale po powrocie z wakacji planuję zakup swojego szynkowara. Bo ileż można korzystać z cudzego 😉 A domowa wędlina naprawdę nie ma sobie równych.

Przepis na domową wędlinę z piersi z kurczaka

Ale… dość ogólników, bo wiem że czekacie na przepis. Dziś zacznę od prostego, którym podzieliła się ze mną ciocia. Na początek polecam Wam przygotować pyszną domową wędlinę z piersi z kurczaka. Wędlinka wychodzi delikatna i soczysta. Polecam Wam spróbować 🙂

Domowa wędlina z piersi z kurczaka wg mojej cioci

  • 1,2 kg piersi z kurczaka*
  • 1 łyżka ziołowej przyprawy do kurczaka (można użyć swojej własnej mieszanki)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub miodu (ja polecam miód)
  • 2,5 łyżeczki soli peklowanej**
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku

*ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru. Dobry stalowy szynkowar o poj 1,5 litra możecie kupić w  europ24.pl

** Uwaga! Pamiętajcie, żeby przeczytać etykietę na soli, czasem ilość mogą się różnić w zależności od producenta

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka nakłuwamy głęboko widelcem w kilku miejscach. W garnku gotujemy około 2 l wody z czosnkiem, zielem i listkami laurowymi. Studzimy. Gdy woda osiągnie temperaturę pokojową wsypujemy sól do peklowania. Używamy pojemnika próżniowego. Mięso wkładamy do wody, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Uwaga! Jeśli nie macie pojemnika próżniowego, to mięso powinno się peklować minimum 3 dni w lodówce (pamiętajcie o tym, by było całkowicie zanurzone!). Codziennie trzeba je obracać i sprawdzać czy ładnie pachnie. Jeśli woda stanie się mętna lub mocno czerwona, to wówczas należy bezzwłocznie wymienić zalewę peklującą na nową.

Następnie mięso należy wyciągnąć z zalewy, przepłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, dodać miód (lub cukier), żelatynę i przyprawę do kurczaka. Następnie należy mocno „poubijać” dłonią mięso, można to też lekko zrobić tłuczkiem.

Teraz już tylko należy napełnić szynkowar (wyłożony torebką do szynkowaru). Ugniatamy delikatnie, ale dokładnie mięso, tak aby nie było powietrza (unikamy w ten sposób dziur w naszej wędlinie). Zawijamy torebkę i zamykamy szynkowar.

Wstawiamy go do garnka z wodą o temp 80-85 stopni. Przykręcamy gaz i parzymy mięso około 1,5 godziny (pilnując temperatury). Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar i schładzamy go w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie można już wyjąć gotową wędlinę i pokroić ją na kawałki.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz

*