Jabłka pod (o)mega kruszonką

Jabłka pod (o)mega kruszonką (1)Jabłka pod (o)mega kruszonką (2)

Nie wyobrażam sobie, aby choć raz nie zrobić jabłek pod kruszonką. Uwielbiam ten deser właściwie od najmłodszych lat. Dziś zapraszam Was na wersję którą z powodzeniem (tak jak ja) możecie zabierać ze sobą na piknik. Jabłka pod (o)mega kruszonką smakują wspaniale wszędzie. Spróbujcie. Moją wersję dziś wzbogaciłam dodatkiem chipsów kokosowych, a całość polałam delikatnie wiśniowym syropem. Nic tylko się zajadać i… zajadać, aż do ostatniej łyżeczki 😉

Jabłka pod (o)mega kruszonką (3)Jabłka pod (o)mega kruszonką (4)

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki margaryny Optima Omega3
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • 1-2 łyżki chipsów kokosowych
  • odrobina syropu wiśniowego do podania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i 3 łyżki margaryny Optima Omega3. Całość mieszamy łyżką lub ręką, aż powstanie coś na kształt kruszonki (nie mieszamy za długo). Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy w naczynku do zapiekania, całość posypujemy naszą kruszoną. Zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż nasza kruszonką się ładnie zarumieni (u mnie to około 25-30 minut, jeśli wasza kruszonka pod koniec się nie zarumieniła odpowiednio można na chwilę zwiększyć gaz).

Jabłka pod (o)mega kruszonką podajemy posypane kokosowymi chipsami i polane delikatnie sosem wiśniowym.

Smacznego

 
Optymalny wybór na piknik

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*