Nie wyobrażam sobie, aby choć raz nie zrobić jabłek pod kruszonką. Uwielbiam ten deser właściwie od najmłodszych lat. Dziś zapraszam Was na wersję którą z powodzeniem (tak jak ja) możecie zabierać ze sobą na piknik. Jabłka pod (o)mega kruszonką smakują wspaniale wszędzie. Spróbujcie. Moją wersję dziś wzbogaciłam dodatkiem chipsów kokosowych, a całość polałam delikatnie wiśniowym syropem. Nic tylko się zajadać i… zajadać, aż do ostatniej łyżeczki 😉
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki margaryny Optima Omega3
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- 1-2 łyżki chipsów kokosowych
- odrobina syropu wiśniowego do podania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i 3 łyżki margaryny Optima Omega3. Całość mieszamy łyżką lub ręką, aż powstanie coś na kształt kruszonki (nie mieszamy za długo). Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy w naczynku do zapiekania, całość posypujemy naszą kruszoną. Zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż nasza kruszonką się ładnie zarumieni (u mnie to około 25-30 minut, jeśli wasza kruszonka pod koniec się nie zarumieniła odpowiednio można na chwilę zwiększyć gaz).
Jabłka pod (o)mega kruszonką podajemy posypane kokosowymi chipsami i polane delikatnie sosem wiśniowym.
Smacznego
Uwielbiam taki deser 🙂
😀