Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie

Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie (3)Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie (1)

Uwielbiam zacząć dzień od dobrego śniadania. Placuszki, omlety, owsianki… to jest to co najbardziej mnie cieszy o poranku. A do tego pyszna herbata. Ostatnio miałam przyjemność przetestować dwie herbaty owocowe od Tea Rebels Zachwyciły mnie (i moich bliskich) nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Już po otwarciu opakowania czuć, że mamy do czynienia ze wspaniałym produktem. Ten zapach… ahh Nic tylko zaparzyć i pić 😉 Mnie w szczególności urzekła herbata owocowa Hipstea, moich bliskich herbata owocowa Bedouin Obie herbaty są w puszkach, które opatrzono wizerunkiem znanej osoby i ciekawym cytatem. Na herbacie owocowej Hipstea widnieje np. słowa Marilyn Monroe : „Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie, kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, że nie zasługujesz na mnie, gdy jestem najlepsza” Herbaty znakomicie nadają się na prezent.

Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie (4)Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie (5)

Polecam Wam również kawy od Tea Rebels. O jednej z nich pisałam Wam już tutaj (klik), ale po kilku pysznych dniach testowania polecam Wam również drugą – Toyko Coffy. Jednym słowem… warto zajrzeć do świata Tea Rebels.

A wracając do mojego śniadania… Zapraszam Was na pyszne gruszkowe placuszki z kaszy manny. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwile. Możecie się nimi podzielić też ze swoimi pociechami 😉 Spróbujcie.

Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie (2)

Składniki:

  • 1 jajko M
  • 1 i 1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław)
  • 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 dużej gruszki
  • olej kokosowy do smażenia
  • do podania: cukier puder i np. maliny

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy kaszą manną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy oliwę z oliwek/olej, całość szybko mieszamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i znów mieszamy. Na koniec ścieramy na dużych oczkach pół soczystej gruszki (obranej), mieszamy. Masa ma być dość gęsta (ale jeśli wyda się zbyt „zbita” można dolać odrobinę mleka). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (u mnie kokosowy).

Propozycja podania: placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy z (rozmrożonymi wcześniej) malinami.

Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie (2)

Do przygotowania śniadania użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

 

 

Print Friendly

10 comments

  1. MariannaC says:

    Zrobiłam wyszły pyszne. Jutro moja siostra, która była na śniadaniu robi swoim dzieciom. Wszyscy wzięliśmy je sobie w rękę posmarowaliśmy dodatkowo domowym dżemem i było pycha

Dodaj komentarz


*