Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia)

Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (1)

Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (3)

Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy stawiam na proste rozwiązania. I tak powstało francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia). Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, nie musicie włączać piekarnika, a całość dzięki dodatkowi konfitury z czarnej porzeczki nie jest przesłodzona. Polecam. Takie ciasta (desery) idealnie pasują do małej czarnej 🙂 A jak kawa, to tylko najlepsza. U mnie oczywiście ze Slowpresso – polski pomysł na mocną kawę parzoną bez pośpiechu. Pamiętajcie o zniżce na zakupy – 6% po wpisaniu kodu promocyjnego „slodkieokruszki”

slowpresso_logo

Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (4)

 

Składniki:

  • około 1 i 1/2 opakowania paluszków francuskich Brześć
  • 500 ml mleka + odrobina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym*
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*np. taki

Przygotowanie:

Małą prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy francuskie paluszki (jeden obok drugiego) wypełniając spód.

W 1 szklance mleka dokładnie rozprowadzamy 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym. Resztę mleka (+ malutki chlust) gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek + 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej*. Cały czas mieszając (używam ręcznej trzepaczki) gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia masy.

Masę wykładamy na spód z francuskich paluszków, następnie smarujemy ją warstwą konfitury z czarnej porzeczki. Całość przykrywamy dokładnie francuskimi paluszkami.

Nasz deser wkładamy do lodówki (u mnie na całą noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Dodaj komentarz

*