Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka

Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka Dziś mam dla Was przepis na pyszny i naprawdę szybki obiad. Duszone polędwiczki drobiowe podane z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi z dodatkiem startego oscypka. Po prostu pysznie. Do tego lekko pikantna surówka i nic tylko zajadać ze smakiem 😉

Całe danie jest naprawdę szybkie. Polędwiczki z kurczaka wychodzą miękkie i aromatyczne. A placki… Dziś skorzystałam z mojego ulubionego awaryjnego rozwiązania. Sięgnęłam po Dania Babci Zosi. Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki. Bardzo lubię Dania Babci Zosi. Prosty, naturalny skład! Polecam. Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie 😉

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczek drobiowych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy)
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2-3 szczypty przyprawy gyros lub innej do kurczaka
  • pieprz i sól do smaku
  • do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + minimalna ilość wody
  • opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi (2×100 g)
  • 2 małe jajka
  • 400 ml wody
  • pół wędzonego oscypka

Przygotowanie:

Polędwiczki obsmażamy z obu stron na maśle. Zdejmujemy na chwilę i na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę.

Przekładamy z powrotem nasze mięso. Doprawiamy je z wierzchu przyprawą gyros (lub inną ulubioną do kurczaka). Jeszcze dosłownie chwilkę smażymy. Następnie podlewamy całość bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem do miękkości mięsa (co jakiś czas warto wszystko lekko przemieszać). Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie lekko zagęszczamy (mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dolewamy do sosu).

W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z dodatkiem oscypka. Oscypek ciekawie wzbogaca smak placków (można dodać jego większą ilość, jeśli lubicie).

Do miski wsypujemy 2 torebki placków Dania Babci Zosi. Ścieramy na drobnych oczkach pół wędzonego oscypka, wbijamy 2 jajka i wlewamy około 400 ml wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby masa zgęstniała. Placki smażymy na rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Polędwiczki i placki podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*