Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka Dziś mam dla Was przepis na pyszny i naprawdę szybki obiad. Duszone polędwiczki drobiowe podane z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi z dodatkiem startego oscypka. Po prostu pysznie. Do tego lekko pikantna surówka i nic tylko zajadać ze smakiem 😉
Całe danie jest naprawdę szybkie. Polędwiczki z kurczaka wychodzą miękkie i aromatyczne. A placki… Dziś skorzystałam z mojego ulubionego awaryjnego rozwiązania. Sięgnęłam po Dania Babci Zosi. Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki. Bardzo lubię Dania Babci Zosi. Prosty, naturalny skład! Polecam. Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie 😉
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek drobiowych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy)
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 2-3 szczypty przyprawy gyros lub innej do kurczaka
- pieprz i sól do smaku
- do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + minimalna ilość wody
- opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi (2×100 g)
- 2 małe jajka
- 400 ml wody
- pół wędzonego oscypka
Przygotowanie:
Polędwiczki obsmażamy z obu stron na maśle. Zdejmujemy na chwilę i na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę.
Przekładamy z powrotem nasze mięso. Doprawiamy je z wierzchu przyprawą gyros (lub inną ulubioną do kurczaka). Jeszcze dosłownie chwilkę smażymy. Następnie podlewamy całość bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem do miękkości mięsa (co jakiś czas warto wszystko lekko przemieszać). Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie lekko zagęszczamy (mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dolewamy do sosu).
W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z dodatkiem oscypka. Oscypek ciekawie wzbogaca smak placków (można dodać jego większą ilość, jeśli lubicie).
Do miski wsypujemy 2 torebki placków Dania Babci Zosi. Ścieramy na drobnych oczkach pół wędzonego oscypka, wbijamy 2 jajka i wlewamy około 400 ml wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby masa zgęstniała. Placki smażymy na rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Polędwiczki i placki podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego