Domowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie)

Domowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie) Uwielbiane przez wszystkich domowników, obowiązkowe danie na każdym moim przyjęciu. Po tak przygotowane piersi z kurczaka sięga się z przyjemnością. Idealnie pasują do domowych sosów, ketchupu, pieczonych ziemniaczków, najróżniejszych surówek itd. Przepis jest naprawdę prosty. Polecam Wam spróbować takich domowych nuggetsów.

Polecam Wam majonezy i inne produkty Kętrzyński

Składniki: (na dużą porcję, ilość można zmniejszyć / zwiększyć według potrzeb)

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka

Na marynatę:

Na panierkę 1:

  • 14 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 14 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 jajka klasy M
  • 5 pełnych łyżeczek słodkiej czerwonej papryki
  • 1,5 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • duża szczypta soli
  • mleko (dolewamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Do obtoczenia:

  • mieszanka mąki pszennej z mąką kukurydzianą (w równych proporcjach, u mnie po około 10-12 łyżek)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do większej miski i obsypujemy przyprawą do gyrosa. Dodajemy majonez czosnkowy i całość mieszamy (ja robię to ręką), tak aby nasza marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na godzinę.

Do jednej miski wsypujemy: po 14 czubatych łyżek mąki pszennej i kukurydzianej, wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę). Wstępnie mieszamy. Następnie powoli dolewamy mleko i mieszamy. Mleko dolewamy tak długo, aż nasza masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany (ma być gęstsza od ciasta naleśnikowego).

Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą (w równych proporcjach, u mnie po około 10-12 łyżek), mieszamy.

Kawałki kurczaka maczamy w naszej gęstej panierce, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron (olej powinien sięgać tak mniej więcej do połowy wysokości mięsa).

Podajemy z ulubionymi sosami, pieczonymi ziemniaczkami itd.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*