Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis

Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis Czyż jest coś lepszego niż domowe pieczywo? Ten zapach unoszący się po kuchni… Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają co rusz czy może już wyciągnęłam z piekarnika domowe bułeczki. Nie wiem jak Wy, ale my po prostu uwielbiamy domowe pieczywo. Taka domowa pszenna bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje mi z masłem lub dżemem. Moje dzieci lubią je od tak bez dodatków w towarzystwie gorącego kakao, a mąż najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej 😉 Spróbujcie, polecam. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania  – użyłam mąki wrocławskiej PZZ Białystok
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką.

Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto dzielimy na 6-7 części i z każdej formujemy bułeczkę (kulamy na lekko osypanym mąką blacie).

Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką , aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Bułeczki „nacinamy” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Chrupiąca skórka i miękki środek.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

21 comments

  1. SmakUla says:

    Dokładnie zapach domowego pieczywa jest obłędny. Od razu w domu jakoś przytulniej, no i satysfakcja z takich domowych wypieków jest ogromna!
    Testuje dziś Twój przepis, tylko dodałam trochę mąki pełnoziarnistej, zobaczymy jakie będzie efekt 😉

    Pozdrawiam 🙂

  2. Elżbieta says:

    Mam pytanie : w przeliczeniu na suche drożdże, że suchych należy użyć 15 gram, tj dwa opakowania. Dwa opakowania daje się na jeden kilogram mąki.
    Czy to nie jest zbyt dużo?

    • Magdalena says:

      Pani Elżbieto,
      25 g świeżych drożdży = 7 g drożdży suchych. A więc nie wyjdą dwa opakowania 🙂 A jedno i ciut na czubku łyżeczki.
      Ale myślę, że spokojnie starczy to jedno 7 g opakowanie, proszę nie dodawać dwóch opakowań, bo to zdecydowanie za dużo.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*