Pora na słodką rozpustę 😉 Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone. Pyszny, szybki w przygotowaniu, idealny na słodką poprawę nastroju. Kto się skusi? Z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje. Deser doskonale smakuje również w towarzystwie świeżych owoców, najlepiej lekko kwaskowatych aby przełamać słodycz czekoladowo-rumowego kremu. Spróbujcie.
Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone
Składniki: (na 2-4 porcje)*
- 250 mascarpone
- 4 łyżki kropelek czekoladowych
- 2 łyżki mleka
- posypka o smaku kakaowym – u mnie od Cykoria
- 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku rumowo-czekoladowym
- około 6 sztuk liofilizowanych malin (lub świeżych owoców najlepiej kwaskowatych)
- około 10 sztuk słomki ptysiowej z cynamonem Brześć
*z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje
Przygotowanie:
Czekoladowe kropelki rozpuszczamy z mlekiem. Następnie dokładnie mieszamy z mascarpone, pod koniec dodając syrop „barmański” o smaku rumowo-czekoladowym.
Na dno każdego pucharka łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy porcję czekoladowo-rumowego kremu, wierzch posypujemy kakaową posypką, pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (są lekko kwaskowate, więc doskonale „łamią” słodycz deseru). Podajemy z 2 całymi słomkami.
Smacznego