Idealne na chłodne wieczory lub poranki, moje ulubione czekoladowe kakao z cynamonem i mleczną pianką. Proste w przygotowaniu, idealne na jesienne lub zimowe wieczory. Do tego tylko dobra książka lub ulubiony film… i można się relaksować popijając pyszne czekoladowe kakao. Kto się skusi? A może macie swoje ulubione dodatki i sposoby przygotowywania kakao?
Składniki:
- 200 ml mleka
- 1 pena łyżka ciemnego kakao*
- 3-4 czubate łyżeczki czekoladowych groszków
- duża szczypta cynamonu + do posypania*
- około 1/3 szklanki ziemnego mleka na piankę
- opcjonalnie miód do smaku*
*do nabyć w e-Słoneczko
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy 200 ml mleka z ciemnym kakao, czekoladowymi groszkami i dużą szczyptą cynamonu. Gorące kakao przelewamy do kubeczka / pucharka i dosładzamy miodem (wg gustu, dodatek miodu można też pominąć), mieszamy.
W szklance spieniamy zimne mleko, nakładamy łyżeczką na gorące kakao. Wierzch posypujemy cynamonem. Podajemy od razu. Spienione mleko można w trakcie picia dokładać 😉
Smacznego
Kakao jest najlepsze na gorsze dni <3
Oj tak 🙂
Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje 🙂
Dziękuję i polecam spróbować 😉