Cynamonowe placuszki z płatkami owsianymi (sycące)

Cynamonowe placuszki z płatkami owsianymi (sycące) Dziś polecam Wam pyszne placuszki, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie, jak i obiad. Placuszki ładnie rosną podczas pieczenia, dzięki dodatkowi płatków owsianych są naprawdę sycące. Do tego mój ukochany cynamon… nic tylko jeść. Polecam i Wam ten pyszny i prosty przepis.

W przepisie użyłam produkty od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadaj kasze, płatki, mąki, groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

logoSkładniki: (dla 2-3 osób)

  • 1 i 1/2 mąki pszennej – użyłam wrocławskiej od PZZ Białystok
  • pół szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych PZZ Białystok
  • 2 szklanki maślanki
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru – u mnie trzcinowy (można użyć innego, ilość można zwiększyć wg upodobań)
  • cukier puder do oprószenia placuszków
  • nieduża ilość oleju do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, wbijamy 2 jajka i wlewamy maślankę. Całość dokładnie mieszamy.

Placuszki smażymy na niedużej ilości oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto. Placuszki powinny ładnie rosnąć podczas smażenia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie cukier puder i listki świeżej mięty.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*