Cynamonowe placuszki z płatkami owsianymi (sycące) Dziś polecam Wam pyszne placuszki, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie, jak i obiad. Placuszki ładnie rosną podczas pieczenia, dzięki dodatkowi płatków owsianych są naprawdę sycące. Do tego mój ukochany cynamon… nic tylko jeść. Polecam i Wam ten pyszny i prosty przepis.
W przepisie użyłam produkty od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadaj kasze, płatki, mąki, groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:
Składniki: (dla 2-3 osób)
- 1 i 1/2 mąki pszennej – użyłam wrocławskiej od PZZ Białystok
- pół szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych PZZ Białystok
- 2 szklanki maślanki
- duża szczypta cynamonu
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru – u mnie trzcinowy (można użyć innego, ilość można zwiększyć wg upodobań)
- cukier puder do oprószenia placuszków
- nieduża ilość oleju do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, wbijamy 2 jajka i wlewamy maślankę. Całość dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na niedużej ilości oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto. Placuszki powinny ładnie rosnąć podczas smażenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie cukier puder i listki świeżej mięty.
Smacznego