Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój kochany siostrzeniec. On jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu 😉 Spróbujcie i Wy.

W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)

Składniki:

Na piernik:

  • 4 małe jajka (klasa M)
  • 4 pełne łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g dżemu truskawkowego Bartfan
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 pełne łyżki naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki pszennej

Na sernik:

  • 0,5 kg sera na sernik
  • 100 g masła
  • 3 małe jajka (klasy M)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto:

Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao i wlewamy maślankę. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Masę wylewamy do formy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Warstwa serowa:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy (na puszystą masę). Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały ser i 2 łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia.

Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty.

Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny, u mnie 60-70 minut.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

*