Prosta ziołowa pizza z szynką

Prosta ziołowa pizza z szynką Dziś przepis na prostą domową pizze. Tym razem do ciasta dodałam… zioła. Ciekawie wzbogaciło, to smak. Z podanego przepisu możecie przygotować jedną dużą domową pizze lub 2 mniejsze. Spróbujcie. Prosto i pysznie. P.s. Oczywiście dodatki możecie dowolnie zmieniać.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej najlepiej typ 00, ale może być inna np. typ 500
  • szczypta soli
  • 2 solidne szczypty przyprawy do pizzy i zapiekanek Smaki na miarę
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • 3-4 pieczarki
  • plasterki szynki
  • 1 cebula
  • około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie inny ser w kostce
  • sos pomidorowy na spód pizzy

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, przyprawy, nasze drożdże i olej. Całość wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy dokładnie ręką (przez dłuższy czas). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, ja pod koniec na chwilę włączam termoobieg).

Blachę (duża z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy wcześniej przygotowane dodatki – pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce.

Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 8-10 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz