Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój kochany siostrzeniec. On jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu 😉 Spróbujcie i Wy.
W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)
Składniki:
Na piernik:
- 4 małe jajka (klasa M)
- 4 pełne łyżki przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 200 g dżemu truskawkowego Bartfan
- 1 szklanka maślanki
- 2 pełne łyżki naturalnego kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki pszennej
Na sernik:
- 0,5 kg sera na sernik
- 100 g masła
- 3 małe jajka (klasy M)
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto:
Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao i wlewamy maślankę. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Masę wylewamy do formy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Warstwa serowa:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy (na puszystą masę). Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały ser i 2 łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia.
Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty.
Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny, u mnie 60-70 minut.
Smacznego
super wygląda
Dziękuję i polecam 😀