Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką

 Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką

Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką, to delikatny, wilgotny wypiek pełen pysznych dodatków. Nic tylko piec. Ciasto jest naprawdę proste. Bazą stał się przepis na popularnego murzynka, którego przełożyłam marmoladą i podałam z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce. Najlepiej pasują tu lekko kwaskowate maliny lub wiśnie. Należy też pamiętać, aby wybrać lekko kwaskowatą marmoladę do przełożenia ciasta. Całość nie ma być przesłodzona.

U mnie to ciasto najczęściej pojawia się, gdy moja przyjaciółka wpada z wizytą. Ona uwielbia czekoladowe smaki w połączeniu z kwaskowatymi owocami jak maliny czy wiśnie. Do tego mała filiżanka kawy prosto z Włoch i… czas na ploteczki 😉

Po pyszne włoskie kawy warto zajrzeć do kawwa.pl  Dziś wersja gold. Doskonały, wyrazisty, mocny smak. Idealnie komponujący się ze słodyczą ciasta czekoladowego. Spróbujcie.

Warto też zajrzeć na fanpage Horeca Caffe

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g masła lub  margaryny
  • 250 g cukru (można dać mniej do 220 g)
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym)
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 galaretki wiśniowe (takie na 500 ml wody)
  • 750 ml wody do rozpuszczenia galaretek
  • 400 g owoców – maliny lub wiśnie
  • marmolada do przełożenia ciasta – najlepiej wiśniowa

Przygotowanie:

Formę (21×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Zostawiamy 2 łyżki cukru, resztę wsypujemy do garnuszka i dodajemy masło, cukier, wodę i kakao. Gotujemy, mieszając aż składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Masę przelewamy do większej miski.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy kakaowej, dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i mieszamy składniki do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru (wcześniej odłożone). Piana z białek powinna być sztywna i lśniąca.

Pianę przekładamy do reszty składników i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.

Studzimy ciasto i kroimy wzdłuż na dwa blaty.

Dolny blat smarujemy warstwą marmolady. Można dołożyć kila rozdrobnionych malin. Nakładamy drugi blat ciasta.

Na wierzch układamy owoce.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody (wody dodaję mniej niż w oryginalnym przepisie). Studzimy, odkładamy. Galaretkę nakładamy na owoce dopiero, gdy zacznie lekko tężeć. Jeśli zrobimy to za szybko galaretka wsiąknie w ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki. Podajemy dopiero, gdy galaretka całkowicie stężeje.

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Tu znajdziesz również informacje o RABATACH

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz

*