Ciasto cytrynowy puszek

Ciasto cytrynowy puszek

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję 😉 U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia. Nawet nie wiecie jak trudno było mi zrobić zdjęcie 😉 P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem 😉 Miksowały z uśmiechami na ustach 😉 Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku 😉

Ciasto cytrynowy puszek (2)

Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj

Ciasto cytrynowy puszek (1)

 
Składniki: (na tortownicę 24 cm*)
  • 500 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytynowe
  • 500 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • około 100 g kakaowych herbatników
  • około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników)
  • ciemne kakao do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Ciasto cytrynowy puszek (4)

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.

Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. A kolejno ser, znów krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być.

Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą.

Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby stało w lodówce całą noc.

Oprószamy z wierzchu ciemnym kakao.

Ciasto cytrynowy puszek (3)Dobrą, szczelną tortownicę możecie kupić tutaj

Przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta.

Podajemy.

Ciasto cytrynowy puszek (5)

Smacznego

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*