Ciasto cytrynowy puszek

Ciasto cytrynowy puszek

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję 😉 U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia. Nawet nie wiecie jak trudno było mi zrobić zdjęcie 😉 P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem 😉 Miksowały z uśmiechami na ustach 😉 Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku 😉

Ciasto cytrynowy puszek (2)

Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj

Ciasto cytrynowy puszek (1)

 
Składniki: (na tortownicę 24 cm*)
  • 500 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • około 100 g kakaowych herbatników
  • około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników)
  • ciemne kakao do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Ciasto cytrynowy puszek (4)

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.

Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. A kolejno ser, znów krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być.

Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą.

Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby stało w lodówce całą noc.

Oprószamy z wierzchu ciemnym kakao.

Ciasto cytrynowy puszek (3)Dobrą, szczelną tortownicę możecie kupić tutaj

Przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta.

Podajemy.

Ciasto cytrynowy puszek (5)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

Dodaj komentarz


*