Ciasto cytrynowy puszek

Ciasto cytrynowy puszek

Ciasto cytrynowy puszek. Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję 😉 U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia. Nawet nie wiecie jak trudno było mi zrobić zdjęcie 😉 P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem 😉 Miksowały z uśmiechami na ustach 😉 Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku 😉

Ciasto cytrynowy puszek (2)

Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj

Ciasto cytrynowy puszek (1)

 
Składniki: (na tortownicę 24 cm*)
  • 500 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) / Rada: Zamiast Śnieżki można użyć zimnej śmietanki kremówki 30-36% 250 ml (nie dodajemy wówczas mleka!)
  • 1 szklanka mleka (pomijamy, jeśli używamy śmietankę kremówkę)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • około 100 g kakaowych herbatników
  • około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników)
  • ciemne kakao do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Ciasto cytrynowy puszek (4)

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.

Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany lub ubijamy zimną śmietanę kremówkę 30-36%. Następnie dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. A kolejno ser, znów krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być.

Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą.

Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby stało w lodówce całą noc.

Oprószamy z wierzchu ciemnym kakao.

Ciasto cytrynowy puszek (3)Dobrą, szczelną tortownicę możecie kupić tutaj

Przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta.

Podajemy.

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Ciasto cytrynowy puszek (5)

Smacznego

31 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      nie polecałabym takiego rozwiązania. Masa jest na początku rzadka, więc owoce poszły by do góry.
      Jeśli chciałby Pan dodać truskawki, to na wierz ciasta (po jego stężeniu). Wówczas owoce możne np. zalać galaretką.
      Pozdrawiam

    • Magdalena says:

      250 ml zimnej śmietanki kremówki 30% (mleka wówczas już nie dodajemy, jest ono tylko do Śnieżki).
      Przygotowanie: miksujemy zimną śmietankę kremówkę 30% z cukrem pudrem, śmietanka ma się tylko „napuszyć” (nie trzeba jej dokładnie ubijać). Dodajemy ser na sernik z wiaderka itd (jak w przepisie).

Dodaj komentarz