Ciasto cytrynowy puszek. Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję 😉 U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia. Nawet nie wiecie jak trudno było mi zrobić zdjęcie 😉 P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem 😉 Miksowały z uśmiechami na ustach 😉 Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku 😉
Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj
- 500 g sera na sernik (z wiaderka)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) / Rada: Zamiast Śnieżki można użyć zimnej śmietanki kremówki 30-36% 250 ml (nie dodajemy wówczas mleka!)
- 1 szklanka mleka (pomijamy, jeśli używamy śmietankę kremówkę)
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
- około 100 g kakaowych herbatników
- około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników)
- ciemne kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany lub ubijamy zimną śmietanę kremówkę 30-36%. Następnie dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. A kolejno ser, znów krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być.
Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą.
Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby stało w lodówce całą noc.
Oprószamy z wierzchu ciemnym kakao.
Dobrą, szczelną tortownicę możecie kupić tutaj
Przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta.
Podajemy.
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Smacznego
Oj, jaaakie ono apetyczne!
Dziękuję 😀
Witam a czy można dodać mascarpone zamiast Śnieżkę?
Z mascarpone jeszcze nie próbowałam. Można dodać normalnej śmietanki kremówki. Pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Jaka słodka nazwa dla cytrynowego ciasta 😀
Dziękuję 😀
Bardzo apetyczne ciacho 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Faktycznie delikatne jak puszek.
😀
Wygląda wspaniale:) Fajny przepis:)
Dziękuję 🙂
Pysznie. Robię podobnie.
🙂
Apetyczne ciacho 🙂
Dziękuję 😀
A czy np można by dać na spód ciasta jeszcze truskawki i dopiero zalać sernikiem?
Dzień dobry,
nie polecałabym takiego rozwiązania. Masa jest na początku rzadka, więc owoce poszły by do góry.
Jeśli chciałby Pan dodać truskawki, to na wierz ciasta (po jego stężeniu). Wówczas owoce możne np. zalać galaretką.
Pozdrawiam
Wspaniałe ciacho ?
Dziękuję 🙂
Genialne:)
Dziękuję 🙂
Jaką ilością śmietany zastąpić te śnieżki?
250 ml zimnej śmietanki kremówki 30% (mleka wówczas już nie dodajemy, jest ono tylko do Śnieżki).
Przygotowanie: miksujemy zimną śmietankę kremówkę 30% z cukrem pudrem, śmietanka ma się tylko „napuszyć” (nie trzeba jej dokładnie ubijać). Dodajemy ser na sernik z wiaderka itd (jak w przepisie).
To ja porywam przepis i to ciacho tak mi smaku narobilaś
🙂
Właśnie tego szukałam. idealne będzie na niedzielę.
😀
Super szybki przepis dziękuję