Ciasto a la milky way – prosty przepis

Ciasto a la milky way – prosty przepis Prosty, pyszny, szybki przepis na ciasto a la milky way. Kakaowe ciasto z pysznym, mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą. Idealne na każde przyjęcie, idealne na Sylwestra. To ciasto znika równie szybko, jak się je przygotowuje. Przepisów na tego typu ciasta jest mnóstwo ja dziś dzielę się z Wami moją wersją. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Spróbujcie ciasta a la milky way według mojego przepisu 😊

Korzystają z okazji życzę Wam SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2019 ROKU! NIECH PRZYNIESIE WAM SAME RADOSNE CHWILE, SPEŁNIENIE PLANÓW I MARZEŃ.

Składniki:

Na ciasto (na foremkę 18×23):

  • 4 jajka klasy L
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – u mnie Emix
  • 1 łyżka (z górką) ciemnego kakao – u mnie Emix

Na krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g mleka słodzonego skondensowanego*
  • 1 szklanka mleka w proszku (pełnotłustego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej

*słodzone mleko skondensowane można zwykłym mlekiem z cukrem. Jak? Patrz uwagi w przepisie.

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • opcjonalnie ozdoby – u mnie czekoladowe kuleczki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (foremkę można też wyłożyć papierem do pieczenia).

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut).

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszysty, gładki krem. Stopniowo dodajemy mleko w proszku ciągle miksując na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy (miksując) ekstrakt waniliowy i skondensowane mleko**. Nasz krem odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na czas pieczenia i studzenia ciasta.

** Zamiennie: Do rondelka wlewamy 1/3 szklanki mleka zwykłego + 1/3 szklanki drobnego cukru. Podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Całość powinna być ciepła, ale nie gorąca. Tak przygotowane słodkie mleko dolewamy do kremu zamiast skondensowanego mleka.

Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy ostrym dużym nożem na dwa blaty (jak biszkopt). Na spód nakładamy nasz mleczny krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Całość polewamy czekoladową polewą i opcjonalnie zdobimy.

Ciasto należy dodatkowo schłodzić w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*