Ciasto a la milky way – prosty przepis Prosty, pyszny, szybki przepis na ciasto a la milky way. Kakaowe ciasto z pysznym, mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą. Idealne na każde przyjęcie, idealne na Sylwestra. To ciasto znika równie szybko, jak się je przygotowuje. Przepisów na tego typu ciasta jest mnóstwo ja dziś dzielę się z Wami moją wersją. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Spróbujcie ciasta a la milky way według mojego przepisu ?
Korzystają z okazji życzę Wam SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2019 ROKU! NIECH PRZYNIESIE WAM SAME RADOSNE CHWILE, SPEŁNIENIE PLANÓW I MARZEŃ.
Składniki:
Na ciasto (na foremkę 18×23):
- 4 jajka klasy L
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia – u mnie Emix
- 1 łyżka (z górką) ciemnego kakao – u mnie Emix
Na krem:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g mleka słodzonego skondensowanego*
- 1 szklanka mleka w proszku (pełnotłustego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
*słodzone mleko skondensowane można zwykłym mlekiem z cukrem. Jak? Patrz uwagi w przepisie.
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- opcjonalnie ozdoby – u mnie czekoladowe kuleczki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (foremkę można też wyłożyć papierem do pieczenia).
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut).
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszysty, gładki krem. Stopniowo dodajemy mleko w proszku ciągle miksując na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy (miksując) ekstrakt waniliowy i skondensowane mleko**. Nasz krem odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na czas pieczenia i studzenia ciasta.
** Zamiennie: Do rondelka wlewamy 1/3 szklanki mleka zwykłego + 1/3 szklanki drobnego cukru. Podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Całość powinna być ciepła, ale nie gorąca. Tak przygotowane słodkie mleko dolewamy do kremu zamiast skondensowanego mleka.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy ostrym dużym nożem na dwa blaty (jak biszkopt). Na spód nakładamy nasz mleczny krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Całość polewamy czekoladową polewą i opcjonalnie zdobimy.
Ciasto należy dodatkowo schłodzić w lodówce.
Smacznego
Jeśli chcesz kupić produkty na ten przepis, a nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną Carrefour: https://www.topspozywcze.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-carrefour/
Czy leków w proszku można zamienić na zwykle?
Niestety nie.