Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze

Dziś zapraszam Was na pyszny domowy bigos przygotowany w wolnowarze. Ten aromat, smak… coś cudownego. Nie sądziłam, że tak proste danie może być jeszcze lepsze. A jednak 🙂

Dlaczego warto przygotowywać dania w wolnowarze?

Posiłki przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych niż te przygotowane tradycyjną metodą gotowania. Do ich przygotowania używa się też mniejsze ilości oleju. Co warto podkreślić – wolnowar, to urządzenie energooszczędne i choć potrawy przygotowuje się dłużej, to zużycie prądu jest niewielkie. I co dla mnie równie ważne – potraw nie trzeba pilnować, nie przypalają się, a niektóre z nich wychodzą (mogę, to śmiało napisać) jeszcze smaczniejsze.

Co można przygotować w wolnowarze?

Praktycznie wszystko. Osobiście przegotowałam już w wolnowarze kilkanaście potraw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam, ale szczerze Wam polecam ryż na słodko z wolnowaru. Tu nie trzeba pilnować i mieszać ryżu. Wszystko robi się „praktycznie samo” (postaram się Wam niedługo podać pełen przepis).

Gdzie kupić dobry wolnowar?

Ja jestem posiadaczką wolnowaru Crock-Pot 3.5 L z uchylną pokrywą w pięknym srebrno-miedzianym kolorze. Możecie go nabyć na stronie www.crockpot.pl W ofercie Crock-Pot znajdziecie też wolnowary o innych pojemnościach. Można też nabyć wolnowar w kolorze ciemnym.

Najważniejsze cechy wolnowaru Crock-Pot 3.5 L z uchylną pokrywą:

  • łatwy w obsłudze, cyfrowy panel sterowania (z dwoma poziomami temperatury LOW (180 W) i HIGHT (210 W) i funkcją podgrzewania),

  • kamionkowa misa o pojemności 3,5l, która może być stosowana również w piekarniku. Misę można również myć w zmywarce,

  • wbudowany timer zatrzymujący gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączający urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury (zawsze ciepły posiłek),
  • uchylna pokrywa, którą można podnieść w każdej chwili np. by przemieszać danie, sprawdzić jego stan lub dodać jakiś składnik,

  • mały pobór mocy, zdrowe gotowanie, brak przypalonych potraw i przywierającego mięsa.

Szczerze polecam. Ja początkowo podchodziła z dystansem do wolnowaru, a teraz… teraz jest bardzo zadowolona z tego urządzenia i jego możliwości. Jeszcze nie raz na moim blogu lub w social mediach pojawi się jakaś pyszna inspiracja z wolnowaru. A dziś zapraszam Was na przepis na bigos.

Przepis na bigos z suszonymi grzybami i śliwką

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • około 30 g suszonych grzybów
  • 4-5 suszonych śliwek
  • 400-500 g kiełbasy
  • 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia składników
  • 1 małe jabłko
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 duże szczypty majeranku
  • około 3 szklanki wody

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy na minimum 2 godziny.

Grzyby wyciągamy z wody (wodę z moczenia grzybów należy zostawić) i kroimy na małe kawałki.

Na patelni smażymy przez chwilę pokrojoną cebulą i grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, jeszcze chwilę smażymy. Rada: Jeśli używamy suszonych płatków cebuli dodajemy je do składników razem z kiszoną kapustą.

Składniki przekładamy do wolnowaru, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki, mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki wody wraz z przecierem (wody można w razie potrzeby dolać więcej). Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość majerankiem, czarnym pieprzem i solą. Mieszamy.

Przykrywamy pokrywką i ustawiamy wolnowar na 5 godziny na poziomie HIGH lub 7,5 godziny na poziomie LOW.

Smacznego

 

 

Wpis powstał we współpracy partnerskiej

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Dodaj komentarz