Bananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe (dla dzieci i dorosłych)

Bananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe (dla dzieci i dorosłych). Moje dzieci uwielbiają najróżniejsze placki, placuszki i naleśniki. Często urozmaicam ich menu przygotowując co rusz inne placuszki np. tradycyjne pancakes, placuszki na serku wiejskim, kukurydziane, bananowe itd. Dziś zapraszam Was na wersję bananowo-ryżową. Placuszki są bezglutenowe, wspaniale sprawdzą się dla osób na tej diecie. Przepisem podzieliłam się z koleżanką, której dziecko niestety nie może spożywać glutenu. Była zachwycona prostotą i smakiem 🙂 Dziś polecam nasze bananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe również Wam. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami lub polane domowym sosem owocowym. Dziś jednak postawiłam na wersję najprostszą. Placuszki oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem. I… moje dzieci były zachwycone. Polecam i Wam.

Do przygotowania placuszków użyłam mąki ryżowej Incola. O produktów Incola pisałam Wam już tutaj.

Polecam zapoznać się z pełną ofertą firmy

incola-logo

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej dojrzały)
  • 1 szklanka mąki ryżowej – polecam Incola
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (nie za rzadkiego)
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia
  • do podania: świeże owoce, domowy sos owocowy lub trzcinowy cukier puder

Przygotowanie:

Do miski przekładamy obranego banana, dodajemy szklankę mąki ryżowej, jogurt naturalny, łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sodę), wbijamy całe jajko, dodajemy olej i całość miksujemy (ja użyłam ręcznego blendera). Masa powinna być jednolita.

Placuszki smażymy na patelni beztłuszczowej lub na niewielkiej ilości oleju (nie smażymy zbyt długo). 1 placuszek = 1 łyżka masy.

Placuszki podajemy ze świeżymi owocami, domowym sosem owocowym lub oprószone trzcinowym cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*