Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania)

Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania). Moja rodzina uwielbia takie obiady. Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. U nas lubi się je o wiele bardziej od tradycyjnej wersji gołąbków. Kilka prostych składników i możecie przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam. Spróbujcie.

Inspiracje znalazłam na stronie Ewa gotuje

Składniki:

  • 0,460 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 100 g białego ryżu
  • 1 młoda kapusta
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

Cebulę siekam i podsmażam na oleju.

Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej smakują).

Do kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie).

Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się gdy będę je gotować w sosie).

Podsmażone przekładam do sosu, duszę pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Sos do gołąbków:

Dziś zrobiłam gołąbki w sosie pomidorowo-bazyliowym. Miałam resztkę prostego sosu pomidorowego, który najpierw rozcieńczyłam i dobrze doprawiałam pieprzem, solą, słodką czerwoną papryką i suszoną bazylią. Dusiłam w sosie gołąbki przez około 40 minut. Pod koniec zagęściłam sos mąką ziemniaczaną i doprawiłam jeszcze do smaku. Była, to czysta improwizacja, która udała się w 100% (niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników):

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić)
  • sól, pieprz, słodka lub ostra czerwona papryka do smaku

Jak przygotować sos z podanych składników? Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu. Całość dusimy przez około 40 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku (w zależności od upodobań słodką lub ostrą czerwoną papryką). 

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz