Bananowe placuszki z rodzynkami (bez cukru)

Bananowe placuszki z rodzynkami (bez cukru)Dziś zapraszam Was na pyszne bananowe placuszki z rodzynkami (bez cukru). Idealny i szybki przepis na śniadanie. Chwila mieszania i rozgniatania (banana), smażenie i już można się cieszyć pożywnym i smacznym posiłkiem na dobry początek dnia 🙂 Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 1/2 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, rozbijamy je widelcem.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i mleko, łączymy składniki np. przy pomocy łyżki.

Następnie dodajemy rozgniecionego banana (nie musimy robić tego dokładnie, wystarczy rozgnieść go widelcem) oraz pokrojone na drobniejsze kawałki rodzynki. Łączymy wszystkie składniki dokładnie łyżką. Odstawiamy na chwilę.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (jeden placuszek, to jedna łyżka ciasta).

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Słodycz placuszków zależy od słodkości banana.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz