Uwielbiam smak czekolady, zresztą chyba jak każda kobieta 😉 Dlatego moje wypieki bardzo często są z jej dodatkiem. Zapraszam Was na proste i szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Połączenie smaków idealne. Takie ciasto smakuje wspaniale w towarzystwie kawy lub herbaty i ciekawych rozmów ze znajomymi. Spróbujcie 🙂
- 3/4 kostki masła
- 1/4 kostki margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 5 kostek czekolady orzechowej
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków)
- 1 1/2 szklanki cukru
- 7 łyżek wody (nie z lodówki)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 łuskanych orzechów laskowych (lub więcej)
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę banana (1 średniej wielkości banan)
Do małego garnka z grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki masła, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wodę i połamaną orzechową czekoladę. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży nam w późniejszym etapie za polewę.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3 żółtka, do drugiej białka. Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia.
Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem.
Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy.
Smacznego