Babeczki z serkiem homogenizowanym

Babeczki z serkiem homogenizowanym Dziś zapraszam Was na pyszne babeczki z serkiem homogenizowanym. To ostatnio nasz ulubiony słodki dodatek do kawy lub od tak w rączkę (to już wersja dla dzieci). Moja rodzina i ja uwielbiamy wszelakie babeczki i muffinki. A te dosłownie rozpływają się w ustach. I ta warstwa serka… coś cudownego. Babeczki powstały pod wpływem chwili. W lodówce stały waniliowe serki homogenizowane, które chciałabym dobrze wykorzystać 😉

Takie babeczki z serkiem homogenizowanym, to idealny deser do kawy. Lubicie kawę? U nas nie może jej zabraknąć, dlatego tak często odwiedzam sklep z kawą Kawa ziarnista, mielona, z dodatkami lub bez… Dla każdego coś dobrego. Zarówno dla domowników, jak i przyjaciół. Ostatnio kupiłam nawet uroczą (i praktyczną!) stalową konewkę do kawy. Od razu przykuła uwagę moich znajomych. A jak Wam się podoba? (jest na zdjęciach)

A wracając do przepisu na babeczki z serkiem… Spójrzcie jakie są proste w przygotowaniu 🙂

Składniki: (na 6 sztuk)

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka klasy M
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 240 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i rozpuszczone masło. Całość mieszamy do połączenia składników.

W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z mąką ziemniaczaną.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto (tak do połowy), następnie nakładamy po 3 czubate łyżeczki masy serowej i resztę ciasta (mi zostało po 2 łyżeczki na babeczkę).

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom) i pieczemy około 20-25 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika).

Babeczki podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Dodaj komentarz

*