Aromatyczny murzynek z marmoladą

Aromatyczny murzynek z marmoladą (3)

Uwielbiam szybkie ciasta. Takie, które w dowolnej chwili i bez większych problemów można przygotować z ogólnodostępnych składników. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na aromatycznego murzynka z marmoladą. Ostatnio mam dość ciężkie dni… i noce – „ach to ząbkowanie mojego synka”. A co najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną z nich jest słodka chwila relaksu z ulubionym kawałkiem ciasta. A do tego ten zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia… mniam… Nic tylko piec, a potem jeść ze smakiem. Polecam Wam ten przepis.

* Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki. Podaję go z moimi zmianami.

Aromatyczny murzynek z marmoladą

Składniki: (u mnie kwadratowa tortownica 24×24)

  • 1 jajko
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu np. lipowego
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar)
  • 1 1/4 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta

* wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą słodką masę. Garnuszek odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy. Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.

Aromatyczny murzynek z marmoladą (1)Aromatyczny murzynek z marmoladą – do przygotowania ciasta użyłam pysznej marmolady wieloowocowej Jamar

Smacznego

Zapisz

Zapisz

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*