Zielona zupa krem z groszkiem ptysiowym. Zielona zupa krem, to nic innego jak pyszna i prosta w przygotowaniu zupa z groszku. Idealna do podania z groszkiem ptysiowym lub grzankami. U mnie przeważnie właśnie w tej pierwszej wersji. Taka zupę możecie podać na obiad lub napić się jej w chłodne deszczowe dni. Ja uwielbiam ją pić w zimne dni, gdy wracam zmęczona z jakieś podróży. Wystarczy ją nalać do kubeczka i delektować się jej smakiem. Dziś prezentuję Wam tą zupę w innej, ciut bogatszej wersji z groszkiem ptysiowy. Zupę przygotowuję na bulionie. Wzbogacam ją również o serek mascarpone lub zamiennie śmietankę. Jeśli lubicie zupy krem, to zachęcam Was do spróbowania tej zielonej wersji.
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie dziś na drobiowym)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego Smaki na miarę
- 2 łyżki masła
- garść siekanej zielonej pietruszki lub gałązka świeżego lubczyku (często dodaję trochę tego i tego)
- 2 łyżki serka mascarpone lub śmietanki
- około 400 g groszku (waga po odsączeniu, 1 cała i niewielka ilość z drugiej puszki) – użyłam groszku BIO Rolnik
- sok z cytryny do smaku (można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, pod koniec dodaję starty na tarce czosnek, chwilę podsmażam. Do cebuli i czosnku dodajemy odsączony z zalewy groszek. Zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk lub zieloną pietruszkę (można dodać trochę tego i tego). Przykrywamy garnek i zagotowujemy naszą zupę. Od zagotowania zostawiamy zupę na około 10 minut. Pod koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem, wkrapiamy kilka kropli soku z cytryny i dodajemy i dodajemy serek mascarpone lub śmietankę (nie zapominamy w tym wypadku o zahartowaniu śmietanki). Mieszamy zupę i gotujemy jeszcze chwilę (około minuty). Po tym czasie blendujemy całość na krem. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego
Jedna z moich ulubionych zup…jak ja lubię groszek???
😀