Gdy w lodówce zostaje kawałek ulubionego sera korycińskiego… , a ja mam ochotę na coś pysznego i sycącego… Odpowiedzią jest zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim 🙂 Polecam! Pyszna i naprawdę syci. Do swojej zapiekanki wykorzystałam mieszankę warzyw, makaron świderki i wspaniały Ser Koryciński Swojski z czarnuszką. Uwielbiamy go! Ser Koryciński Swojski Państwa Bielec, to nie tylko tradycja, ale wspaniała jakość i niepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć. Idealnie komponuje się ze składnikami mojej zapiekanki. Spróbujcie.
Składniki:
- 300 g mieszanki warzyw na patelnię*
- 2 garście ugotowanego makaronu świderki
- około 100 g Sera Korycińskiego Swojskiego z czarnuszką Bielec
- 1 jajko M
- szczypta soli cebulowej
- 1-2 łyżki oleju
- 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz do smaku
- posiekana zielona pietruszka
- 2-3 małe pomidorki
*u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka)
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy nasz ser koryciński (u mnie z czarnuszką) – cały ser można zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub tak jak u mnie pół sera zetrzeć a pół dowolnie pokruszyć (lubię takie kawałki w zapiekance). Ser dokładnie mieszamy łyżką z resztą składników (ja lekko rozcierałam łyżką większe kawałki sera).
Na patelni z olejem podsmażamy do miękkości warzywa (co jakiś czas mieszając) doprawiając je szczyptą soli czosnkowej. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do naczynia do zapiekania. Następnie dodajemy dwie garście ugotowanego wcześniej makaronu świderki. Mieszamy składniki.
Całość polewamy naszym a la sosem serowym.
Naczynie wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na środkowy poziom. Całość zapiekamy około 25-30 minut.
Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu zapiekanki posypujemy ją po wierzchu posiekaną zieloną pietruszką i układamy 2-3 małe pokrojone pomidorki. Podajemy.
Smacznego