Zapiekane gnocchi

Zapiekane gnocchi

Dziś mam dla Was prosty i pyszny pomysł na obiad. Zapiekane gnocchi. Chwila przygotowań, kilka minut w piekarniku i już można podawać. Prosto, szybko, pysznie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Ja uwielbiam takie zapiekanki. Pomidorowy sos, moje ukochane kluseczki gnocchi i warstwa zapieczonego sera. Po prostu pysznie ? Kto się skusi?

P.s. Taką zapiekankę bez mięsa możecie też podać na różnych domówkach ?

Zapiekane gnocchi w pomidorach

Jak zrobić zapiekane gnocchi w pomidorach?

Składniki:

  • około 450 gnocchi
  • 150 ml passaty pomidorowej z bazylią*
  • około 70 g tartego sera
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 1 mała cebula lub łyżka suszonej cebuli w płatkach
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprz
  • szczypta soli (lub do smaku)
  • szczypta cukru

*może użyć zwykłej passaty, wówczas warto dodać większą szczyptę
suszonej bazylii lub pominąć dodatek bazylii

Przygotowanie:

Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski.

Do passaty dodajemy szczyptę cukru, pieprz, sól i cebulę (świeżą należy wcześniej pokroić i zeszklić). Mieszamy składniki.

Nasz pomidorowy sos wlewamy do miski z gnocchi, dodajemy posiekaną pietruszkę i wszystko ostrożnie mieszamy.

Gnocchi z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Całość zapiekamy około 20-25 minut. Obserwujemy ser.

Przed podaniem naszą zapiekankę z gnocchi możemy posypać szczypiorkiem lub posiekaną bazylią.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz