Zapiekane gnocchi
Dziś mam dla Was prosty i pyszny pomysł na obiad. Zapiekane gnocchi. Chwila przygotowań, kilka minut w piekarniku i już można podawać. Prosto, szybko, pysznie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Ja uwielbiam takie zapiekanki. Pomidorowy sos, moje ukochane kluseczki gnocchi i warstwa zapieczonego sera. Po prostu pysznie ? Kto się skusi?
P.s. Taką zapiekankę bez mięsa możecie też podać na różnych domówkach ?
Jak zrobić zapiekane gnocchi w pomidorach?
Składniki:
- około 450 gnocchi
- 150 ml passaty pomidorowej z bazylią*
- około 70 g tartego sera
- pół pęczka zielonej pietruszki
- 1 mała cebula lub łyżka suszonej cebuli w płatkach
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprz
- szczypta soli (lub do smaku)
- szczypta cukru
*może użyć zwykłej passaty, wówczas warto dodać większą szczyptę
suszonej bazylii lub pominąć dodatek bazylii
Przygotowanie:
Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski.
Do passaty dodajemy szczyptę cukru, pieprz, sól i cebulę (świeżą należy wcześniej pokroić i zeszklić). Mieszamy składniki.
Nasz pomidorowy sos wlewamy do miski z gnocchi, dodajemy posiekaną pietruszkę i wszystko ostrożnie mieszamy.
Gnocchi z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Całość zapiekamy około 20-25 minut. Obserwujemy ser.
Przed podaniem naszą zapiekankę z gnocchi możemy posypać szczypiorkiem lub posiekaną bazylią.
Smacznego
To są zdecydowanie moje smaki
Ten przepis jest zdecydowanie moim faworytem
Super propozycja na pożywny obiad