Wielkanocne czekoladowe babeczki

Wielkanocne czekoladowe babeczki

Wielkanocne czekoladowe babeczki

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie, wzbogacone skórką pomarańczową i cytrynową wielkanocne czekoladowe babeczki. Idealne na wielkanocny stół lub na deser 🙂 Polecam.

Na moim IG znajdziecie ten przepis w formie filmiku (reels): https://www.instagram.com/p/C4tA9rwISs8/ Zapraszam 🙂

Wielkanocne babeczki

Jak przygotować wielkanocne babeczki?

Wielkanocne babeczki do koszyczka przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy wymieszać składniki i już można piec. Sprawdźcie jakie to proste.

Czekoladowe babeczki na wielkanoc

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki lub jogurtu (u mnie dziś pół na pół maślanka z jogurtem)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 2 jajka M
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Dodatkowo:
1 pełna łyżka skórki pomarańczowej i 1 pełna łyżka skórki cytrynowej Helio

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia (nie za długo). Dodajemy skórkę pomarańczową i cytrynową, znów mieszamy.

Masę przekładamy do foremek – u mnie silikonowe (wymiary 8 x 3,5 ).

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika do tzw. suchego patyczka.

Studzimy. Babeczki można dowolnie udekorować.

Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.

Smacznego

/Lokowanie produktu Helio – współpraca z IG/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz