Wielkanocne czekoladowe babeczki
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie, wzbogacone skórką pomarańczową i cytrynową wielkanocne czekoladowe babeczki. Idealne na wielkanocny stół lub na deser 🙂 Polecam.
Na moim IG znajdziecie ten przepis w formie filmiku (reels): https://www.instagram.com/p/C4tA9rwISs8/ Zapraszam 🙂
Jak przygotować wielkanocne babeczki?
Wielkanocne babeczki do koszyczka przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy wymieszać składniki i już można piec. Sprawdźcie jakie to proste.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) maślanki lub jogurtu (u mnie dziś pół na pół maślanka z jogurtem)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 2 jajka M
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki naturalnego kakao
Dodatkowo:
1 pełna łyżka skórki pomarańczowej i 1 pełna łyżka skórki cytrynowej Helio
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia (nie za długo). Dodajemy skórkę pomarańczową i cytrynową, znów mieszamy.
Masę przekładamy do foremek – u mnie silikonowe (wymiary 8 x 3,5 ).
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika do tzw. suchego patyczka.
Studzimy. Babeczki można dowolnie udekorować.
Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.
Smacznego
/Lokowanie produktu Helio – współpraca z IG/