Twarożkowe placuszki

Twarożkowe placuszki – pomysł na szybkie śniadanie

Lubicie placuszki? Ja uwielbiam. Moje dzieci też 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne twarożkowe placuszki. Świetny pomysł na szybkie, pyszne śniadanie. U mnie wersja figa z makiem 🙂 W przepisie śmiało możecie też użyć inne smakowe twarożki np. waniliowy, pomarańczowy itd. Kto się skusi na taką górkę pysznych placuszków? 🙂

Jak zrobić placuszki na smakowym twarożku?



Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 twarożek smakowy (150 g)* – u mnie dziś wersja figa z makiem, ale można użyć innej np. o smaku waniliowym czy pomarańczowym
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • do podania: truskawki i miód

*ja używam twarożków smakowych o Wieluń Mój Ulubiony

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały twarożek, dodajemy jajka. Wstępnie mieszamy
(niezbyt dokładnie).

Dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia.
Masa będzie gęsta. Rada: Całość można też krótko zmiksować.

Rozgrzewamy patelnię, następnie zmniejszamy moc palnika. Ja smażę bez
tłuszczu.

Nakładamy łyżką masę. 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy z obu stron przez
dłuższą chwilę.

Rada: Masa jest gesta. Obracając na drugą stronę warto docisnąć placuszki tak by bardziej się spłaszczył i na pewno dosmażyły. W razie potrzeby, gdyby masa się rozlała, obracamy na chwilę placuszka jeszcze raz, by wszystko dopiec.

Twarożkowe placuszki podajemy z porcją świeżych owoców i miodem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz