Twarożkowe placuszki – pomysł na szybkie śniadanie
Lubicie placuszki? Ja uwielbiam. Moje dzieci też 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne twarożkowe placuszki. Świetny pomysł na szybkie, pyszne śniadanie. U mnie wersja figa z makiem 🙂 W przepisie śmiało możecie też użyć inne smakowe twarożki np. waniliowy, pomarańczowy itd. Kto się skusi na taką górkę pysznych placuszków? 🙂
Jak zrobić placuszki na smakowym twarożku?
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 twarożek smakowy (150 g)* – u mnie dziś wersja figa z makiem, ale można użyć innej np. o smaku waniliowym czy pomarańczowym
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- do podania: truskawki i miód
*ja używam twarożków smakowych o Wieluń Mój Ulubiony
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały twarożek, dodajemy jajka. Wstępnie mieszamy
(niezbyt dokładnie).
Dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia.
Masa będzie gęsta. Rada: Całość można też krótko zmiksować.
Rozgrzewamy patelnię, następnie zmniejszamy moc palnika. Ja smażę bez
tłuszczu.
Nakładamy łyżką masę. 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy z obu stron przez
dłuższą chwilę.
Rada: Masa jest gesta. Obracając na drugą stronę warto docisnąć placuszki tak by bardziej się spłaszczył i na pewno dosmażyły. W razie potrzeby, gdyby masa się rozlała, obracamy na chwilę placuszka jeszcze raz, by wszystko dopiec.
Twarożkowe placuszki podajemy z porcją świeżych owoców i miodem.
Smacznego