Twarożkowe mini pączki
Lubicie pączki? Dziś mam dla Was przepis na ekspresowe twarożkowe mini pączki. Idealne na deser. Moje rodzina je uwielbia. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ja zrobiłam je tym razem w wersji pomarańczowo-waniliowej. Użyłam dwóch smakowych twarożków. Wy śmiało możecie je też przygotować na naturalnym twarożku i dodać np. cukier waniliowy do smaku lub skórkę startą z pomarańczy. Polecam takie szybkie mini pączki.
Jak zrobić twarożkowe pączki?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka M
- 1 twarożek o smaku waniliowym 150 g i 1 twarożek z pomarańczą 150 g (dostępne w ofercie Wieluń) // zamiennie może być np. 300 g twarogu sernikowego z wiaderka + do smaku cukier waniliowy, skórka starta z pomarańczy itd.
*szklanka ma 250 ml
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki łyżką. Kolejno dodajemy oba twarożki i wbijamy jajka. Mieszamy wszystko do połączenia. Masa powinna być gęsta.
Dłoń natłuszczamy olejem i z masy formujemy małe kulki (u mnie ciut większe od orzecha włoskiego). Ilość pączków zależy od wielkości kuleczek jakie zrobimy.
Nasze mini pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki powinny się powoli
rumienić i same obracać w oleju. W razie potrzeby można pomóc im przy
obrocie łyżką. Ja smażę pączki na średnim płomieniu.
Gdy pączki będą już złociste wyciągamy je na papierowy ręcznik, by
odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Następnie układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego