Trójkąty drożdżowe na wytrawnie – idealne na imprezę lub obiad
Dziś mam dla Was przepis na pyszne trójkąty drożdżowe na wytrawnie. Wyglądają i smakują rewelacyjnie. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i pysznie nadziane w środku. Idealne przekąska na przyjęcia lub pomysł na obiad. Takie drożdżowe trójkąty świetnie smakują same lub w towarzystwie ulubionych sosów np. czosnkowego lub jogurtowego.
Jak przygotować drożdżowe trójkąty?
Przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste. Ciasto na trójkąty nie wymaga długiego wyrastania. Wystarczy je zagnieść i odstawić na czas przygotowania farszu. Farsz powinien być wyrazisty w smaku. Ja do farszu dodaję pieczarki, pyszny ser ser emmentaler i wyjątkową kiełbasę z jelenia. Te i inne produkty możecie znaleźć w sklepie online w Schronisku Bukowina.
Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina?
W ich sklepie znajdziecie same jakościowe produkty, takie jak wędliny, syropy, musy, soki, konfitury, dżemy, pieczywo, produkty garmażeryjne, miody, sery od zaufanych lokalnych dostawców i doskonałe produkty włoskie, które sami importują. Ogromny wybór poparty jakością. No i oczywiście pyszny smak. Ja uwielbiam tam wracać. To miejsce godne polecenia.
Jak przygotować wytrawne drożdżowe trójkąty?
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- mała szczypta soli
- 40 g miękkiego masła lub margaryny
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko M
Na farsz:
- 15 średnich pieczarek
- 1 wiejska kiełbasa z jelenia
- 4 plasterki sera
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- oliwa w sprayu
- sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy nasze drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy nasze rozrobione drożdże, posiekane masło (lub margarynę) i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.
Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Pieczarki trzemy na tarce na grubych oczkach. Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość. Przekładamy je do miski.
Do pieczarek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, pokrojony w drobną kostkę ser, posiekaną natkę pietruszki, suszoną cebulę i czubatą łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Farsz nie może być mdły.
Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty około 8 lub 9 cm, można też wycinać mniejsze.
Na środek każdego kwadrata nakładamy farsz, zginamy w pół i zlepiamy tworząc trójkąty. Każdy taki kwadrat układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek.
Nasze wytrawne trójkąty spryskujemy oliwą i posypujemy sezamem. Mi wyszły dwie duże blaszki trójkątów. Ilość zależy od ich wielkości.
Nasze wytrawne nadziane trójkąty pieczemy do ładnego zarumienia, około 20-25 minut. Obserwujemy ciasto.
Drożdżowe trójkąty najlepiej smakują na ciepło. Można je odgrzać np. w mikrofali.
Smacznego
Zastanawiacie się co znajdziecie w Schronisku Bukowina? Dużo pysznych, jakościowych produktów. Ja najczęściej sięgam po te produkty:
*wpis we współpracy ze Schronisko Bukowina
O i mam pomysł na weekendową imprezkę
Polecam 🙂
Zrobię ja na pewno. Wyglądają świetnie
Szczerze polecam 🙂
Pycha
Pysznie 🙂
Polecam 🙂
Super propozycja. Schronisko Bukowina ma świetne produkty. 😉
To prawda, mają świetne produkt 🙂