Trójkąty drożdżowe na wytrawnie

Trójkąty drożdżowe na wytrawnie

 Nadziewane drożdżowe trójkąty

Trójkąty drożdżowe na wytrawnie – idealne na imprezę lub obiad

Dziś mam dla Was przepis na pyszne trójkąty drożdżowe na wytrawnie. Wyglądają i smakują rewelacyjnie. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i pysznie nadziane w środku. Idealne przekąska na przyjęcia lub pomysł na obiad. Takie drożdżowe trójkąty świetnie smakują same lub w towarzystwie ulubionych sosów np. czosnkowego lub jogurtowego.

Jak przygotować drożdżowe trójkąty?

Przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste. Ciasto na trójkąty nie wymaga długiego wyrastania. Wystarczy je zagnieść i odstawić na czas przygotowania farszu. Farsz powinien być wyrazisty w smaku. Ja do farszu dodaję pieczarki, pyszny ser ser emmentaler i wyjątkową kiełbasę z jelenia. Te i inne produkty możecie znaleźć w sklepie online w Schronisku Bukowina.

Wytrawne drożdżowe trójkąty i kiełbasa ze Schroniska Bukowina

Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina?

W ich sklepie znajdziecie same jakościowe produkty, takie jak wędliny, syropy, musy, soki, konfitury, dżemy, pieczywo, produkty garmażeryjne, miody, sery od zaufanych lokalnych dostawców i doskonałe produkty włoskie, które sami importują. Ogromny wybór poparty jakością. No i oczywiście pyszny smak. Ja uwielbiam tam wracać. To miejsce godne polecenia.

Jak przygotować wytrawne drożdżowe trójkąty?

Imprezowe nadziewane drożdżowe trójkąty

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • mała szczypta soli
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko M

Na farsz:

  • 15 średnich pieczarek
  • 1 wiejska kiełbasa z jelenia
  • 4 plasterki sera
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy nasze drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy nasze rozrobione drożdże, posiekane masło (lub margarynę) i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.

Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczarki trzemy na tarce na grubych oczkach. Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość. Przekładamy je do miski.

Do pieczarek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, pokrojony w drobną kostkę ser, posiekaną natkę pietruszki, suszoną cebulę i czubatą łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Farsz nie może być mdły.

Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty około 8 lub 9 cm, można też wycinać mniejsze.

Na środek każdego kwadrata nakładamy farsz, zginamy w pół i zlepiamy tworząc trójkąty. Każdy taki kwadrat układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek.

Nasze wytrawne trójkąty spryskujemy oliwą i posypujemy sezamem. Mi wyszły dwie duże blaszki trójkątów. Ilość zależy od ich wielkości.

Nasze wytrawne nadziane trójkąty pieczemy do ładnego zarumienia, około 20-25 minut. Obserwujemy ciasto.

Drożdżowe trójkąty najlepiej smakują na ciepło. Można je odgrzać np. w mikrofali.

Smacznego

Zastanawiacie się co znajdziecie w Schronisku Bukowina? Dużo pysznych, jakościowych produktów. Ja najczęściej sięgam po te produkty:

 

*wpis we współpracy ze Schronisko Bukowina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Dodaj komentarz