Tartaletki z grzybową sałatką – przepis
Dziś mam dla Was kolejny pomysł na świąteczny stół. Pyszna sałatka warzywna z marynowanymi kurkami. Ja uwielbiam to połączenie. Sałatkę podajemy w kruchych spodach, dzięki temu sprawdza się świetnie na każdym rodzinnym spotkaniu i różnych przyjęciach. Koniecznie spróbujcie. U nas takie tartaletki z grzybową sałatką cieszą się zawsze dużą popularnością. Proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne.
Sałatka grzybowa w tartaletkach – jak przygotować?
Przygotowanie takiej sałatki i samych mini tartaletek jest bardzo proste. Sprawdźcie sami.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 3 jajka M
- 1/4 średniego selera
- 1,5 średniej marchewki
- 2 małe pietruszki (korzeń)
- marynowane kurki – u mnie pół słoika kurek marynowanych premium
- pół średniego jabłka
- około 100 g drobnego groszku
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 ogórek kiszony
- 2 gotowe ciasta na tartę – u mnie okrągłe 24 cm
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto, wycinamy większe kółka. Ja piekę ciasto w foremce na muffinki. Lekko smarujemy każdy dołek i posypujemy mąką, a następnie wkładamy ciasto. Spody dziurkujemy widelcem. Spody pieczemy do zarumienienia w 180 st, około 15 min. Studzimy i wyciągamy z formy.
Przygotowujemy sałatkę:
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Pozostałe warzywa obieramy i gotujemy do miękkości.
Wszystko studzimy.
Jajka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę.
Do składników w misce dodajemy obrane pokrojone w kostkę jabłko, pokrojonego ogórka i groszek.
Na koniec dodajemy pół słoika marynowanych kurek (wcześniej kroimy je na mniejsze kawałki, ale nie za drobno).
Dodajemy majonez i doprawiamy wszystko do smaku. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Tak przygotowaną sałatką nadziewamy nasze kruche spody.
Podajemy.
Smacznego