Szybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie. Dziś zapraszam Was na bardzo szybkie i niezwykle proste ciasto z owocami. Uwielbiane przez całą moją rodzinę – dzieci najczęściej łapią je w rączkę i … się zajadają 😉 Idealne do kawy czy herbaty, doskonałe na piknik. Do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie kilka składników. Możecie dodać dowolne owoce. U mnie dziś brzoskwinie z puszki, które zostały mi z innego ciasta. Do tego mąka, cukier, jajka, kakao i coś co nada wspaniałego aromatu. Ja stawiam na ekstrakt waniliowy. Dlaczego?
Dlaczego warto wybrać ekstrakt waniliowy?
Wzbogaci on smak niemal każdego wypieku. Komponuje się wspaniale z tortami, ciastami, kremami, a nawet lodami, dodając im wyrazistości. Wykorzystywany jest niemal przez wszystkich cukierników. Używany przeze mnie ekstrakt waniliowy, to ekstrakt z wanilii Madagascar Bourbon Nielsen-Massey. Ma on kremowy, słodkawy, aksamitny smak. Ekstrakt waniliowy jest naprawdę wydajny. Jak jest przygotowywany? Uzyskanie ekstraktu waniliowego polega na rozdrobnieniu ziaren wanilii i wymieszaniu ich z alkoholem, który jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji aromatycznych zawartych w wanilii.
Do mojego przepisu wykorzystałam małą płaską łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zapraszam na przepis:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska mała łyżeczka ekstraktu waniliowego – ekstrakt waniliowy kupisz w sklepie Amus.pl
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
- 2 połówki brzoskwiń z lekkiego syropu (lub inne owoce)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Foremka: Na zdjęciu – pieczone w foremce 18×28 Często też piekłam, to ciasto w formie 23×23
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy.
Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia składników.
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, krótko miksujemy.
2 połówki brzoskwiń z puszki kroimy w większą kostkę. Połowę owoców dodajemy do jasnego ciasta, połowę do ciemnego. Mieszamy łyżką z ciastem.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną małą blaszkę (u mnie prostokątna). Najpierw wylewamy jasną część, a potem dowolnie ciemną.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut).
Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy.
Smacznego
Takie szybkie ciasta to ja lubię 🙂
😀 Polecam
fajne to ciasto
Dziękuję 🙂
Ja robię podobne ale z jabłkami. Tez wychodzi pyszne. Twój przepis tez wypróbuję. Pozdrawiam
Miło mi 🙂 Proszę napisać czy smakowało 🙂 Pozdrawiam
Mniam jakie pyszne ciacho 🙂
Polecam 🙂
A bez wanili można?
Oczywiście. Ale żeby nadać ładny aromat polecam w przypadku braku ekstraktu z wanilii użyć np. cukru waniliowego lub dowolnego aromatu. Pozdrawiam
Ciasto wygląda rewelacyjnie, ale następnym razem może poeksperymentuj z barwnikami ? 😉
Może kiedyś 😉 Polecam jednak spróbować ciasta w tej wersji 🙂
Pychota super wyszlo