Szybkie ciasto na maślance – wymieszaj i piecz
Lubicie szybkie wypieki? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam proste ciasto na maślance. Wystarczy wymieszać składniki i można piec. Prosto, szybko i pysznie. Taki placek na maślance można też śmiało zabrać ze sobą w plener. Na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej 😉 Kto się skusi? P.s. Takie ciasto z maślanką można śmiało wzbogacić o kruszonkę lub porcje owoców. Kawałki truskawek lub borówki będą idealne.
- 3 szklanki mąki – u mnie tortowa TOTA
- 1 szklanka maślanki truskawkowej (można użyć naturalnej)
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (można użyć cukier wanilinowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
*jajka i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową, do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wlewamy maślankę, olej i wbijamy jajka. Składniki mieszamy widelcem.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wszystko mieszamy widelcem do połączenia.
Masę wylewamy do przygotowanej formy – u mnie 24×24 wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze obserwujemy ciasto i sprawdzamy je patyczkiem.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Smacznego
*wpis we współpracy z TOTA mąka