Szybkie ciasto na maślance – wymieszaj i piecz

Szybkie ciasto na maślance – wymieszaj i piecz

Lubicie szybkie wypieki? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam proste ciasto na maślance. Wystarczy wymieszać składniki i można piec. Prosto, szybko i pysznie. Taki placek na maślance można też śmiało zabrać ze sobą w plener. Na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej 😉 Kto się skusi? P.s. Takie ciasto z maślanką można śmiało wzbogacić o kruszonkę lub porcje owoców. Kawałki truskawek lub borówki będą idealne.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki – u mnie tortowa TOTA
  • 1 szklanka maślanki truskawkowej (można użyć naturalnej)
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (można użyć cukier wanilinowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

*jajka i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową, do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wlewamy maślankę, olej i wbijamy jajka. Składniki mieszamy widelcem.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wszystko mieszamy widelcem do połączenia.

Masę wylewamy do przygotowanej formy – u mnie 24×24 wyłożona papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze obserwujemy ciasto i sprawdzamy je patyczkiem. 

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego

*wpis we współpracy z TOTA mąka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz