Szybkie ciasteczka z serem i owocami
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka z serem i owocami. Tak proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszne. Ciasteczka z serem i owocami możecie przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. Sprawdzą się idealnie jako szybki deser dla całej rodziny. Można je też śmiało podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Doskonale smakują w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty 😉 Spróbujcie.
Do przygotowania ciasteczek użyłam nowości od Wieluń Mój Ulubiony. Przepyszny twarożek z pomarańczą dosłownie podbił moje serce. Świetny do deserów lub naleśników. Uwielbiamy go też wyjadać łyżeczką bezpośrednio z opakowania. Polecam! Warto też spróbować pozostałych nowości od Wieluń: twarożek kanapkowy z ziołami, twarożek kanapkowy z rzodkiewką, twarożek kanapkowy z chrzanem, twarożek kanapkowy ze szczypiorkiem i twarożek o smaku waniliowym. Idealne na śniadanie i nie tylko 😉
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 twarożek z pomarańczą Wieluń Mój Ulubiony
- 1,5 krążka ananasa z lekkiego syropu
- kilka borówek
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy szklanką kółka.
Wokół każdego kółka robimy wzorek widelcem (dociskamy mocniej widelec do ciasta).
Na środek każdego kółka wykładamy solidną łyżeczkę twarożku.
Ananasa kroimy na kawałki. Układamy po jednym kawałku na każdym ciasteczku. Obok ananasa układamy borówkę.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół z termoobiegiem). Ciasteczka należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Rada: Jeśli nie mamy opcji termoobiegu, to ustawiamy wyższą temperaturę 210 stopni. I pieczemy odpowiednio dłużej.
Przed podaniem każde ciasteczko zdobimy listkiem mięty.
Smacznego
A to niektóre produkty dostępne w ofercie Wieluń (w tym wspomniane wcześniej nowości).
Cudne! Muszę kupić ten serek.
Polecam
A ze zwykłym twarogiem Wieluń też się udadzą? Bo taki mam 😉
Tak. Warto do zwykłego serka dodać do smaku cukier waniliowy.