Uwielbiam pierniki. Piekę je nie tylko na Święta, bo nie ma nic piękniejszego niż korzenny zapach unoszący się po całym domu 🙂 Dziś zapraszam Was na szybki piernik borówkowy. Do jego przygotowania użyłam fantastycznej konfitury z borówek – serdecznie polecam Wam ten produkt. Piernik jest mięciutki, aromatyczny i aż nie sposób nie sięgnąć po kolejny kawałek 🙂 Następnym razem na pewno upiekę go z podwójnej porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej kawy lub herbaty.
Składniki: (na blaszkę 20×20 cm)
- 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 słoiczka konfitury z borówki (możecie ją nabyć tutaj (klik))
- 1/2 szklanki mleka – u mnie 2%
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka M
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę pszenną (ilość w składnikach), przyprawę do piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę z borówki, wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie 20×20 cm). Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piernik piekę około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno ładnie odchodzić od boków foremki. Nie pieczemy za długo, aby nie wysuszyć ciasta.
Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dowolnie zdobimy – u mnie rozpuszczona czekolada deserowa, kolorowa posypka i płatki śniegu.
Smacznego
Wspaniałe ciasto 🙂
Dziękuję 🙂