Dziś zapraszam Was na pyszne spaghetti w paprykowo-pomidorowym sosie z serem owczym od Owcza Kraina. Szybki, pyszny obiad pełen smaków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera owczego, to zachęcam Was do tego. Idealny do wielu dań. W tym przypadku wspaniale wzbogaca smak. Ser pod wpływem ciepła delikatnie się topi… coś cudownego. Spróbujcie 🙂 Ja znów muszę niedługo przygotować taki obiad 😉
Zachęcam Was do odwiedzenia fanpaga Owczej Krainy
Składniki:
- około 150 g makaronu spaghetti pełne ziarno
- 7 łyżek ajwaru – pasty z pieczonej papryki i bakłażana
- 1 słoiczek sera owczego w zalewie olejowo-ziołowej od Owcza Kraina (190 g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- mała cebulka
- pieprz do smaku
- zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy (na około 2 łyżkach oleju) pokrojoną cebulkę. Zmniejszamy gaz na minimalny. Następnie dodajemy ugotowany makaron z 2 łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodajemy wymieszany wcześniej w miseczce ajvar z przecierem pomidorowym, mieszamy całość z makaronem. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy cały słoiczek sera owczego wraz zalewą (najlepiej dodawać go łyżka po łyżce i mieszać z makaronem). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i od razu podajemy.
Ser pod wpływem ciepła zacznie się delikatnie topić.
Smacznego