Dziś zapraszam Was na soczyste piersi z kurczaka w marynacie 1000 wysp. Pomysł powstał spontanicznie i co najważniejsze sprawdził się w 100%. Piersi wyszły pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Najpierw były chwilę grillowane na patelni grillowej, a następnie duszone w sosie, co wpłynęło na ich soczystość. Chwila w kuchni, a efekt… sami spróbujcie 🙂 My uwielbiamy takie obiady 🙂
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki Marynaty 1000 Wysp (u mnie od Skworcu)
- 3 piersi z kurczaka
Do przygotowania sosu:
- 1 cebula + olej do podsmażenia
- około 950 ml wody
- 1 łyżeczka Marynaty 1000 Wysp
- 2 duże liście laurowe (u mnie od Skworcu)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa (u mnie od Skworcu)
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy 2 łyżki oleju z 1 i 1/2 łyżki Marynaty 1000 Wysp. Każdą pierś z kurczaka tnę na pół, przekładam do miski i zalewam marynatą. mieszam (najlepiej ręką) tak aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odkładam do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie piersi grilluję z obu stron na patelni grillowej (,jeśli jej nie macie możecie je obsmażyć na patelni). Piersi są grube, grilluje je chwilę (po około 3 minuty z każdej strony), w środku dojdą w sosie i będą dzięki temu soczyste.
W garnku na około 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy nasze piersi i zalewamy całość 550 ml wody dodając 1 łyżeczkę Marynaty 1000 Wysp i 2 liście laurowe. Dusimy piersi pod przykryciem do znacznej redukcji wody (u mnie około 20-25 minut), potem dolewamy 300 ml wody, dodajemy płaską łyżeczkę przyprawy do gyrosa, dusimy chwilę po czym dodajemy rozrobioną w 100 ml wody mąkę ziemniaczaną (zagęszczamy w ten sposób sos). Mieszamy i gotujemy jeszcze całość pod przykryciem około 10 minut.
Czas i ilość wody jest orientacyjna. Mięso powinno być miękkie, zanurzone w sosie (jego gęstość można dostosować do własnych upodobań).
Kawałki kurczaka podajemy w całość oblane sosem.
Smacznego
apetyczny kurczaczek 🙂
Dziękuję 😀