Dziś chciałabym z Wami podzielić się szybkim i pysznym pomysłem na warzywne danie. Smażone warzywa z jajkiem i serem korycińskim przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Nie wymagają one dużych umiejętności, a są naprawdę pyszne. U mnie często goszczą na stole, gdy mam mało czasu (zabiegany dzień) lub po prostu (tak jak dziś) ochotę zjeść coś dobrego 😉 Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na 1 porcję)
- około 3 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię
- około 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
- 1 jajko M
- świeżo mielony czarny pieprz
- mała szczypta soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony)
- ser koryciński – u mnie z czarnuszką Ser Koryciński Swojski Bielec (polecam!)
- około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy warzywa do miękkości, doprawiając je pod koniec małą szczyptą soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbijamy jajko i cały czas mieszając np. drewnianą łyżką smażymy całość do czasu aż jajko ładnie się usmaży (jak na jajecznicę, jajko ma „oblepić” nasze warzywa). Przekładamy warzywa na talerz i szybko posypujemy je po wierzchu startym serem korycińskim – ilość według uznania. Ser pod wpływem ciepła powinien ładnie się stopić. Podajemy od razu z zieloną pietruszką.
Smacznego
smacznie 🙂
Dziękuję