Dziś zapraszam Was na delikatne serowe placuszki z sosem wiśniowym. Takie placuszki dosłownie rozpływają się w ustach. Oczywiście możecie je podać równie dobrze posypane wyłącznie cukrem pudrem, polane innym sosem, a nawet z ulubionym dżemem. Tu wybór zostawiam Wam 😉 Ja żeby umilić już w pełni tą śniadaniową chwilę podałam je z sosem wiśniowym i… wspaniałą, aromatyczną wiśniowo-rumową herbatą PIRATEA od TeaRebels. Coś cudownego. Ta herbata już przy zaparzaniu zachwyca unoszącym się aromatem. Czasem wystarcza mi wyłącznie ona i ulubiona książka. Polecam Wam zajrzeć na stronę TeaRebels, gdzie każdy miłośnik dobrej herbaty i kawy znajdzie coś dla siebie. A wracając do serowych placuszków… spróbujcie, bo naprawdę warto 🙂
Składniki:
- 150 g śmietankowego serka kanapkowego*
- 3 łyżki mleka (u mnie 2%)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko M
- olej kokosowy do smażenia
- propozycja podania: sos wiśniowy i aromatyczna wiśniowo-rumowa herbata PIRATEA od TeaRebels
*u mnie Almette, ale może być właściwie każdy
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały śmietankowy serek kanapkowy, wbijamy 1 jajko, dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego). Na patelnię z rozpuszczoną niewielką ilością oleju kokosowego wykładamy placuszki 1 łyżka stołowa = 1 placek. Smażymy z obu stron na małym ogniu.
Propozycja podania: Placuszki podajemy ze słodkim sosem wiśniowym i aromatyczną herbatą.
Mniam jakie pyszności 🙂
Dziękuję 🙂