Dziś dzielę się z Wami kolejnym przepisem na szybkie śniadanie. Ryżowo-orkiszowy pudding cynamonowy z owocami, to pożywna i bardzo smaczna propozycja. Jeśli lubicie ryż, płatki orkiszowe i cynamon, to zachęcam Was do spróbowania takiej miseczki. Do tego owoce… Jak dla mnie idealny początek dnia 🙂 Spróbujcie.
Ryżowo-orkiszowy pudding cynamonowy z owocami

Ryżowo-orkiszowy pudding cynamonowy z owocami
2016-04-28 22:11:11

Nutrition Facts
Serving Size
128g
Amount Per Serving
Calories 95
Calories from Fat 5
% Daily Value *
Total Fat 1g
1%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 3mg
0%
Total Carbohydrates 24g
8%
Dietary Fiber 4g
14%
Sugars 13g
Protein 1g
Vitamin A
2%
Vitamin C
115%
Calcium
3%
Iron
2%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 1/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki miodu (ilość dobierzcie według własnych upodobań)
- 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
- 1/2 małego banana
- 1 kiwi
Przygotowanie
- Mleko gotujemy w małym garnuszku z grubszym dnem. Następnie zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy miód, mieszamy. Po czym dodajemy otręby i płatki ryżowe. Gotujemy około 1 minuty, mieszając. Dodajemy łyżeczkę cynamonu i dalej gotujemy ciągle mieszając, do czasu aż nasze płatki ryżowe odpowiednio zgęstnieją (około 3 minuty).
- Wskazówka: Jeśli chcecie, aby danie miało mniej gęstą konsystencję możecie podczas gotowania dolać więcej mleka.
- Przekładamy nasz pudding ryżowy do miseczki.
- Obieramy owoce i dowolnie nimi dekorujemy cynamonowo-orkiszowy pudding ryżowy.
- Podajemy od razu.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/