Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne, domowe pomarańczowe kakao z nutą cynamonu. Idealnie rozgrzewa i cieszy smakiem w takie mroźne zimowe dni. Do tego kilka pysznych i lekkich wafli ryżowych i czasem nie trzeba mi nic więcej. Ja swoje pomarańczowe kakao przygotowałam na miłe zakończenie dnia, ale myślę, że sprawdzi się również doskonale na śniadanie. Uwielbiam pomarańczowe smaki, więc takie kakao to dla mnie rozkosz smaku. A dodatkowo wspaniale rozgrzewa 🙂 Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki ciemnego kakao (bez cukru)
- 3 łyżki soku z czerwonej pomarańczy*
- około 1 łyżeczki skórki z czerwonej pomarańczy
- 1 plaster czerwonej pomarańczy
- 3/4 łyżki cukru trzcinowego (lub innego)
- szczypta cynamonu
- do podania: wafle ryżowe ze słoneczkiem Sonko
*taką ilość soku uzyskałam z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka (250 ml), dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki soku z czerwonej pomarańczy, około 1 łyżeczki skórki startej z pomarańczy (pomarańczę najpierw dobrze wyszoruj). Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą na koniec dodajemy szczyptę cynamonu.
Nasze pomarańczowe kakao przelewamy do pucharka. Podajemy z plastrem pomarańczy (powinien być lekko zanurzony w kakao, jak na zdjęciu). Do takiego kakao wyśmienicie smakują lekkie wafle ryżowe ze słonecznikiem.
Pomarańczowe kakao z nutą cynamonu
Smacznego