Zarówno ja, jak i moje pociechy bardzo lubimy kaszę manną i wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dlatego od czasu do czasu łączę te dwa ulubione dania i piekę na śniadanie sobie i dzieciom placuszki jabłkowe z kaszy manny. Te małe i szybkie w wykonaniu placuszki znikają z naszych talerzyków w mgnieniu oka. Ostatnio postanowiłam wzbogacić ich smak dodając do nich cynamonowe ziarenka, które otrzymałam od Ziarenkowo. To był przysłowiowy „strzał w 10”. Ziarenka idealnie komponują się z resztą składników. Polecam Wam ten smaczny i prosty przepis na udane śniadanie.
Placuszki jabłkowe z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami – przepis i pomysł własny.
Placuszki jabłkowe z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami
2016-04-22 01:31:28
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na około 12 sztuk)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru*
- 1 jajko klasy M
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ziarenek "CYNAMONOWY RAJ" od Ziarenkowo
- 1 jabłko
- odrobina oleju do smażenia
- * ilość cukru dostosujemy do własnych upodobań, można zastąpić np. miodem
Przygotowanie
- W garnuszku gotujemy mleko z łyżką cukru i 2 łyżkami ziarenek "CYNAMONOWY RAJ". Do gotującego się mleka wsypujemy 4 łyżki kaszy manny, mieszamy.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Do ugotowanej (przestygniętej) kaszy manny dodajemy całe jajko, starte jabłko i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy łyżką stołową porcję masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy na złoto z obu stron.
- Podajemy ciepłe. Idealnie smakują same lub z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/